Een ecologisch huis bouwen op de Hobbitstee

Een ecologisch huis bouwen op de Hobbitstee

In oktober verbleef ik drie weken op de Hobbitstee in Wapserveen (Drenthe) en hielp ik mee met het bouwen van een ecologisch huis. Opeens was ik voor een paar weken een echte bouwvakker en was mijn motto: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’ (Pippi Langkous)
 De Hobbitstee is een van de oudste leefgemeenschappen van Nederland en bestaat sinds 1969. Er wonen tien volwassenen en zeven kinderen, in zes verschillende huizen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
hobbitsteeleeft

Overal lopen dieren (varkens, kippen, katten en alle insecten en dieren die in de natuur wonen), er zijn véél vrijwilligers en wekelijks gasten en bezoekers.

Als je een tijdje op de Hobbitstee bent vergeet je dat er nog een hele wereld buiten de Hobbitstee is, waarschijnlijk ook doordat het in the middle of nowhere ligt en zonder auto je aardig lang bezig bent om ergens te komen.

De meeste Hobbits (zo noemen ze elkaar) hebben een eigen bedrijf op het terrein. Zo bevind zich er: Yogakunst (een yogastudio), de Bakstee (een zuurdesembakkerij), Westerzwam (een oesterzwammenkwekerij) en Bloem en Oogst (een biologische bloemenkwekerij)

Daarnaast kun je als gast verblijven in een tiny house, een tipi, een caravan, de Herberg of zweethutterrein afhuren en is er geregeld een vegetarisch eetcafé.

Een gemiddelde avond: Ik loop om 22.00 van de badkamer terug naar de Herberg en loop langs de bakkerij waar er een heerlijke verse broodgeur naar buiten komt waaien. Iets verderop zie ik yogaende mensen in het zen-huisje, in de werkplaats is er nog volop leven. Als ik de Herberg nader hoor ik ukelele en gezang uit de natuur komen, binnen in de Herberg speelt er iemand gitaar. Vijf minuten later hoor ik zacht getrommel wat steeds harder wordt: iemand komt binnen met een djembé. Op zulke momenten kan ik me moeilijk voorstellen om weer in de ieder-voor-zich stad te leven.

ecohuis

Sinds het begin van de zomer bouwen ze op de Hobbitstee een enorm ecologisch huis. In dit huis komen twee gezinnen te wonen: in totaal vier volwassenen en zes kinderen.

Het huis wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd, van lokale en ecologische bouwmaterialen. Allereerst hebben ze de materialen verzameld, pas daarna is het ontwerp gemaakt.

Het huis krijgt een houtskelet met strobalen wanden en leemafwerking. De gehele zuidgevel is van glas, de noordgevel heeft juist zo min mogelijk ramen. De stamp lemen vloeren en lemen wanden zorgen voor een grote thermische massa. Het is zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en – zuivering.

WhatsApp Image 2017-08-06 at 19.39.53
In juni/juli zijn ze begonnen met het oogsten van de materialen, waaronder zo’n 600 strobalen uit de buurt. (foto: de Hobbitstee)

Ook is er grondwerk verricht en is de fundering gelegd. Daarna is er een houtskelet en het dak gebouwd. In de drie weken dat ik heb meegebouwd zijn we met muren van strobalen en houten balken voor de kas bezig geweest. Op dit moment zijn ze de muren aan het lemen en de kas aan het bouwen. En daarna is het tijd voor de gevelbekleding, mozaïek aan de zuidwand en binnenafwerking.

Er komt een zonnewarmte boiler, zonneschoorsteen, zonnepanelen, het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten, wasmachines en tuinwater.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Meer weten over de bouw van het ecologische huis? Dit kan in het Hobbitstee bidboek en op de Hobbitstee blog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
vrijwilliger

Je kunt als vrijwilliger meehelpen het ecologsche huis te bouwen. Dit kan vanaf een week en je kunt blijven hoe lang je wil. Zo helpt Duncan al enkele maanden mee en blijft Pete tot het einde (+- mei 2018) Als vrijwilliger ben je een enige echte bouwvakker, met handschoenen, beschermingsbril en bilspleet.

Je werkt van 09.00 tot 17.00 (met ongeveer twee uur pauze), vijf dagen per week.

Je leert het wel en wee van het bouwen van een ecologisch huis. Elke maand/periode is anders, zoals je kunt lezen in het bidboek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er zijn verschillende vrijwilligers-slaapplekken. Als je geluk hebt kun je een caravan of tiny-tiny house veroveren. Andere plekken om te slapen zijn de herberg of de logeerkamer.

Het eten is heel goed! Alles is vegetarisch (vaak ook veganistisch) en bijna alles is biologisch, met zuurdesembrood uit eigen bakkerij en zo af en toe groente uit de moestuin. Én super luxe: ’s avonds wordt er steeds door een ander gezin gekookt, waardoor je na verloop van tijd vergeet wat koken is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je hoeft geen ervaring te hebben in bouwen, het is mij gelukt: dan lukt het iedereen. Zelf ben ik niet echt handig, niet sterk en niet technisch waardoor het een zeer interessant verblijf was. Af en toe had ik het idee dat ik bij alles bij de hand genomen moest worden, als het niet goed werd uitgelegd had ik géén idee wat te doen. Op een gegeven moment ben ik naast bouwvakker huisvrouw geworden: ik zorgde voor koffie/thee/koekjes tijdens de bouwvakkers-pauzes, maakte de lunch en deed de afwas. Daarnaast deed ik veel ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’ dingen: omgaan met een slijptol en zaag-, boor- en schuurmachines. Een hoop nieuwe vaardigheden en vooral het ‘help, ik kan dit niet’ idee wat ik aan de kant heb gezet, het gewoon doen, uitproberen.

Vanaf ongeveer 17.00 ben je vrij en begint het chillen. Er wordt voor je gekookt, het enige wat je hoeft te doen is eten en niksen. De herberg is het vrijwilligersdomein, met houtkachel, fijne bank en veel muziekinstrumenten. Er is geen wifi (alleen op bepaalde plekken op het terrein) waardoor niemand op zijn laptop/mobiel zit, maar een boek leest, tekent, verhalen vertelt of gitaar/ukelele speelt. Af en toe hebben we met z’n allen film gekeken (met veel bakken zelfgemaakte popcorn) of was er een kampvuur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gemiddeld waren er zeven andere vrijwilligers, met elk een mooi verhaal. Zo was er Duncan uit Canada, die al drie maanden meebouwt en alle opgedane ervaring gebruikt om zijn eigen ecohuis in Canada te bouwen, hij gaat binnenkort terug om land te kopen. Pete van begin twintig uit Ierland, die al een paar jaar rondreist en het weinige geld wat hij heeft op straat verdient met gitaar spelen en zingen. Hij heeft in een grot in Spanje geleefd, verplaatst zich door te liften en wil z’n hele leven blijven reizen. Of Jonathan uit Amerika, die tijdens mijn verblijf elke dag op marktplaats heeft gekeken voor een scooter, zodat hij naar Spanje kan scooteren. Het werkt zeer inspirerend om omringt te zijn door gave mensen.

Kortom: De Hobbitstee is een plek waar het zomaar kan zijn dat je denkt een week te blijven maar er per ongeluk een paar maanden later nog bent. Een plek vol inspiratie, leven, mooie mensen en natuur!

Wil je een weekje of langer meehelpen op de Hobbitstee? Het kan nog tot ongeveer mei! vrijwilliger@dehobbitstee.org

8 REACTIES
 • Devon SeaMoor
  Beantwoorden

  Dank je, Marin, voor een mooi verslag van je werk in de Hobbitstee. Mooi dat dit natuurlijke bouwen meer en meer tot ontwikkeling komt in Holland. En dan ook het stro uit eigen omgeving kunnen gebruiken. Als ik in Holland woonde kwam ik een poosje meedoen. Wie weet…. als ik voor even terugkom, doe ik de Hobbitstee even aan. Ik heb ervaring met dit werk, zoals ik in een andere reactie heb laten weten. Succes en veel plezier, Marin. Ik kijk uit naar een volgend journaal van je.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat leuk dat je zo enthousiast reageert! Vind ik ook, mooi om te zien dat er op steeds meer plekken in Nederland natuurlijk wordt gebouwd. Je kunt altijd even bij de Hobbitstee kijken of een dagje meewerken 🙂

 • Chantoile
  Beantwoorden

  Wat een ontzettend bijzondere ervaring! Erg mooi dat je tijd en energie hebt gegeven aan dit project. Super inspirerend!

 • Eva
  Beantwoorden

  Mooi project, ook fijn dat dit steeds meer in Nederland komt! Wij zitten ook te denken om ooit een stuk land te kopen en er een huis van strobalen op te zetten. Ik vind het wel een beetje eng (ben wel technisch en handig, maar ik zie mezelf niet een heel huis bouwen), maar het lijkt me wel enorm gaaf om te doen!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Het is vooral het DOEN, dan komt het vanzelf goed. De mensen op de Hobbitstee hadden ook nog nooit een huis gebouwd, en bouwen nu een huis 😀
   Je komt altijd wel problemen tegen, maar die kunnen weer opgelost worden 🙂

 • Randy
  Beantwoorden

  Wat vet cool zeg!! Dit is nog wel echt mijn droom. Een eigen zelfvoorzienend huis bouwen. Ben benieuwd naar het resultaat.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gaaf! Ik zal als het af is er langs gaan en een blog er over schrijven!

 • Geld: Een andere economie - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] ik kost en inwoning en heb ik nauwelijks geld nodig. In oktober verbleef ik bij de woongemeenschap Hobbitstee waar ze met een groep vrijwilligers een tweegezinswoning van stro en leem aan het bouwen zijn. In […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: