Groene duurzame cadeaus

Groene duurzame cadeaus

In deze blogpost vele, vele groene cadeau’s voor verjaardagen, kerst of gewoon omdat het leuk is om te geven. Producten gemaakt van voedselwaste, oude banken of de kerstboom van de Dam.

Een zelfgemaakte scheurkalender, groentetasjes of ingelijste natuur. Een waardebon voor een lokaal groentepakket of een groen restaurant. Of ervaringen: samen survivallen, naar de sauna of naar het theater.

the_buyerarchy_of_needs

Mijn Groene Avonturen cadeautjes


Duurzame kado’s zijn voor mij alleen groen als ze in het hele proces zo min mogelijk fossiele brandstoffen hebben gebruikt. Alles wat je koopt is ooit natuur geweest: bomen, zand, stenen, planten, aardolie.. Zie de blogpost die ik erover schreef.

Fossiele brandstoffen, aardolie, aardgas en kolen, zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven van miljoenen jaren oud. En het wordt steeds moeilijker om de olie op te pompen. En van die olie maken we alles wat je kunt verzinnen: brillen, lichtknopjes, verpakkingen, tandenborstels, brievenbussen..

Zelfs met ecologische cadeautjes gebruik je weer nieuwe materialen: hout, bamboe, mais.. Het lijkt me een mooier idee om het overschot aan materiaal die we nu al hebben te gebruiken: recyclen/upcyclen zoals ze dat noemen. Er zijn namelijk negen miljoen advertenties op Marktplaats, 250 grote kringloopwinkels en héél veel voedsel- en materiaalverspilling.

Echt duurzaam is best lastig, omdat je bij een ‘recycle/upcycle’ bedrijf nooit weet hoe groen het hele proces is. Welk vervoer gebruiken ze voor hun materialen? Hebben ze zonnepanelen? Gebruiken ze veel machines die op fossiele brandstoffen werken? Welke verpakking gebruiken ze? En hoe worden de producten vervoerd?
Kortom, als je een echt groen cadeau wil kun je ‘m het beste zelf op zo’n groen mogelijke manier maken.

Het voelt misschien een beetje gek, maar soms heb je al het perfecte kado voor iemand al in huis. Of heb je alle materialen in huis om zelf een cadeau te maken. De kringloop- of weggeefwinkel of zelfs het grofvuil ligt ook vol met ‘grondstoffen’. Als je handig/creatief bent hoef je nooit meer iets nieuws te kopen als iemand jarig is. En het mooie van zelfgemaakte producten: de ontvanger voelt de aandacht, tijd en liefde die er in is gestoken.

diy - groene avonturen

1. Ingelijste natuur
2. Groentenetjes van oude t-shirts
3. Zelfgemaakt papier van oud papier met wilde bloemen
4. Verjaardagsslinger
5. Notitieboekje van oud papier
6. Tientallen andere zelfmaak kadotips

Ben je niet zo creatief of handig of heb je minder tijd? Hieronder vind je de groene cadeau tips die jullie op Social Media hebben gegeven: heel veel groene bedrijven die mooie producten maken van hergebruikte materialen.

waste

1. Westerzwam – Kweek je eigen oesterzwammen op koffiedik met deze growkit.
De growkit kun je ook bij anderen kopen (bijvoorbeeld Rotterzwam) maar Westerzwam bevind zich op de Hobbitstee waar ik drie weken vrijwilliger was, dus ik wil ze graag supporten!


2
. Een bijzonder parfumElk jaar staat er een reusachtige kerstboom op de Dam. De 90-jarige boom zou na de feestdagen worden versnipperd, maar broer en zus Boye en Noëlle van Ruik hebben hem gered!

1028 kilo naalden en twijgjes gingen de ketel in. Na het destilleren hebben ze de olie zes maanden laten rijpen en gecombineerd met 100% plantaardige geurstoffen.
Ook maken ze parfum van geredde sinaasappelschillen. Ik kreeg een sample van Den thuisgestuurd en het is een heerlijke geur! Perfect cadeau voor de kerstdagen!

3. The Rub Scrub maakt koffie-bodyscrub van koffiebonen die anders weggegooid zouden worden (omdat ze te grof of te fijn zijn gemalen)

4. Rescued maakt hele gave dingen van waste! Bijvoorbeeld kaarsen van overgebleven olie van restaurants, een lamp van uienschillen, of een schaal van koffieprut, kranten en houtsnippers. Gemaakt door mensen met een beperking.

5. De webshop van Looped Goods is een upcycle/circulaire economie walhalla. Hier vind je vele producten gemaakt van waste. Tassen van reclamevlaggen, kleding van gerecycled wol of een vogelhuisje (zie foto) van oude NS treintijdborden.
Pas aan het einde van het schrijven van deze blogpost kwam ik op deze webshop, waar bijna alles wat ik uit heb gezocht in staat: de producten van Kromkommer, Rescued, Rotterzwam, Van Hulley en inStock.

6. Wieteke op Meer maakt prachtige breinaalden van gesnoeid hout uit Nederland

kleding

1. Bij Van Hulley kun je je oude overhemd vol herinneringen inleveren/opsturen en maken vrouwen, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, er een boxershort van. Voor €29,50 heb je een cadeaubon voor een mannen-, vrouwen- of baby boxer.
2. Wintervacht maakt prachtige winterjassen gemaakt van oude kleden en gordijnen. Het is eerder een cadeau om op je eigen lijstje te zetten dan zelf te geven (prijzen zijn rond de 300 euro)
3. Spijkerstof maakt tassen, schorten, bloezen, jurkjes en broeken van gerecyclede jeans
4. Naomi Rachel Timan maakt tassen en portemonnees van oude leren banken
5. Van Straat maakt sieraden van afval wat ze vind op straat
6. Lekbelt maakt riemen gemaakt van lekke of versleten fietsbanden
Niet op de foto: Pou-belle maakt oorbellen en kettingen van de onderkant van plastic flessen.

voedselverspilling kado

De onderstaande producten zijn gemaakt van voedsel wat anders weggegooid zou moeten worden

1. Twisted jams maakt jams, chutneys en relish
2. Kromkommer maakt verschillende soorten soep
3. Potjemet, biologische worteljam
4. Potverdorie, verschillende soorten jam, chutney en pickles
5. Thijstea: Ice-tea van fruit wat anders wordt weggegooid
6. Instock producten: bier van gered brood/aardappelen, granola van een bierbostel, een overblijfsel van het brouwen van bier.

anderegroenekado

Mijn Groene Avonturen cadeautjes


Je kunt een groene waardebon geven, bijvoorbeeld voor een duurzaam restaurant/kledingwinkel, een lokaal groentepakket, voor de webshop van Looped Goods, voor de kringloop of je kunt Niks geven (een actie van Greenpeace)
Een zelfgemaakte waardebon is ook altijd leuk! Waar ben je zelf goed in? Bijvoorbeeld een waardebon: wildplukwandeling, uitgebreid diner, massage, fotosessie, tekening etc.

Natuur: moestuinzaden, stekjes van je eigen planten (of van je vrienden) of een plant van het plantenasiel

En als laatste: Een ervaring.
Hierdoor stapelen er geen spullen op in iemands huis en als je de ervaring samen beleeft heb je er zelf ook nog wat aan. Yes!
Denk aan: overnachten in een yurt (zie airbnb), een weekend naar een eiland, survivallen, naar een concert, zuurdesembrood-workshop etc.


7 REACTIES
 • jocyta
  Beantwoorden

  top! inspirerend……..dit doe je super Marin!

 • Anneloes & Janet
  Beantwoorden

  Superleuke lijst. Dank voor de inspiratie!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ik maak eigen gemaakte jams en siropen en chutneys en likeuren (Daar moet je wel op tijd mee beginnen), dat verpak ik in een mandje en geef het cadeau en het mandje komt uit de 2e hands winkel.
  Maak zelf kerststukjes met ook spullen uit de 2e hands winkel.
  Je kunt heel veel als je handig bent en het kost zo goed als niets.

  2e hands mokken vullen met vogelvoer en heet frituurvet ( ongebruikt zonder zout) er bij en stokje er in en laten stollen, leuk om zo’n mok gevuld met vogel eten.
  Takje van een boom er in steken en de vogeltjes kunnen er zo bij en het is leuk om in een boom te hangen.

 • Lek Belt
  Beantwoorden

  Leuk om hierin te staan zeg!

 • Elize
  Beantwoorden

  Wat een goede ideeën allemaal! Op mijn website http://www.uithout.nl verkoop ik producten gemaakt uit het resthout van een milieubewust werkende meubelmakerij (www.xyleem.nl). Ook leuk om cadeau te doen 🙂

 • sanne
  Beantwoorden

  In de inleiding zie ik de “zelfgemaakte scheurkalender” staan, (maar later niet meer) die bestaat nog steeds! Maar toen dit stuk geschreven werd, was het een kalender die ik maakte en die jij kon kopen (en dan cadeau kon doen). Nu is het een scheurkalender-maak-pakket zodat je zélf je eigen scheurkalender kan maken. Omdat je jezelf door een creatief dwaalbos wil laten slenteren of omdat je (met vrienden) een cadeau wil maken voor iemand die lief is.

 • Judy
  Beantwoorden

  Ik heb m’n zoontje laatst een houten knikkerbaan gegeven, was echt een succes. Een vriendin had ik rietjes gegeven van Strawies.com . Dat viel ook in de smaak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: