Leven zonder of met weinig geld

Leven zonder of met weinig geld

Vragen die goed zijn om jezelf af en toe te stellen zijn: Wat als geld niet belangrijk zou zijn? Wat zou je dan doen? Leef je dan nog steeds hetzelfde leven? Werk je dan nog steeds vijf dagen per week? Of zou je wereld er dan anders uitzien?
Het kan namelijk: zonder – of met heel weinig geld leven.

Dit artikel schreef ik voor het Permacultuur magazine van december.

Mensen reizen de wereld over zonder geld of leven hun lievelingsleven zonder een groots inkomen. Het enige: je moet er wat voor opgeven. Gemak, niet meegaan met de rest, uit je comfortzone durven stappen.

De meeste mensen werken veel, maar leveren tijd in. Ze hebben het altijd druk-druk- druk. Maar waarvoor werken ze eigenlijk? De basisbehoeften worden met veel minder werk ook gehaald.

11374608_1627925510757926_984123862_n

Een ‘dak’ (het doek van een yurt of caravan vind ik ook prima) boven m’n hoofd en gezond en duurzaam eten. Daar geef ik m’n geld aan uit, de rest is niet per sé nodig (maar is soms wel heel fijn). Ik kijk vaak naar wat ik kan schrappen, wat bepaalt m’n geluk? Heb ik dit echt nodig? En altijd kom ik weer uit op de gratis dingen des levens waar ik gelukkig van word: de natuur, creëren, spelen, verbinden met mensen, dieren, ontdekken, dansen, koken, nog meer natuur, kinderen, met een groep aan een permacultuur- of ecologisch project werken, feest vieren, wildplukken …

geld
Geld heeft voor mij twee kanten. Aan de ene kant is het de oorzaak van alles waar ik op tegen ben in de wereld: veehouderij, monocultuur, fossiele brandstoffen, oorlogen, consumptiemaatschappij. Maar aan de andere kant is het in de puurste vorm nog steeds een handig ruilmiddel waarmee je duurzame personen en bedrijven kan ondersteunen. Niet eens in de vier jaar, maar elke dag kan je stemmen met je portemonnee door de boodschappen bij lokale, biologische boeren te kopen en je geld te investeren in duurzaamheid of een zelfvoorzienend leven.

Soms wil ik niks met geld te maken hebben, dan ga ik voedsel redden, wildplukken, ruilen en m’n eigen haar knippen. Andere keren probeer ik het idee van geld te omarmen en visualiseer ik dat ik langzaam rijk word en elke dag in een ander koffiezaakje dure sapjes zit te drinken.

De angst om geen geld te hebben of het idee dat je bepaalde dingen alleen kunt doen mét geld probeer ik zoveel mogelijk los te laten. Daarom vraag ik me telkens weer af: Wat zijn mijn dromen? En waarom zou ik ze niet kunnen starten zonder geld?

x_mg_0406
lievelingsleven
Mijn droom is een stuk land waarop ik met een groep kan creëren, ontdekken, bouwen, verbouwen, experimenteren. Een permacultuur-inspiratieplek waar geleefd wordt en waar geld geen grote rol speelt door het zelfvoorzienende karakter.

Er wordt gegeten uit de permacultuurmoestuin en het voedselbos, de materialen worden tweedehands gekocht, gevonden of komen verantwoord uit de buurt. Het geld wat er nodig is wordt door de groep verdiend door het geven van workshops, lezingen en cursussen. Deze droom heb ik, zoals vele, al een paar jaar.

De realiteit: wonend in de stad met een kleine tuin, vaste lasten die elke maand betaald moeten worden en mijn lichaam dat hoogstens een paar uur per dag buiten komt. Een documentaire over ecodorpen (A new we) heeft me van een dromer in een doener veranderd.

‘Je kunt er jarenlang over dromen, maar je moet het gewoon DOEN’, zei iemand in de documentaire. Die zin maakte iets in me wakker waardoor ik sinds juli als moderne nomade leef. Door vrijwilligerswerk te doen op biologische of permacultuurboerderijen kan ik namelijk NU al (grotendeels) mijn lievelingsleven leven zonder daarvoor veel geld nodig te hebben.

Vrijwilligerswerk- groene avonturen

Ik ben bijna de hele dag buiten, eet veel uit de moestuin, leer elke week nieuwe vaardigheden, leef met gelijkgestemde mensen en bouw een enorm netwerk op van groene mensen, plekken en projecten in Nederland en België. Zo kan ik van dichtbij zien wat wel én niet werkt en voelen welke manier het beste bij mezelf zou kunnen passen.

Uiteraard zitten er ook nadelen aan deze manier van leven, maar die kunnen op dit moment niet op tegen het mooie leven wat ik hierdoor leid.
Een nadeel is bijvoorbeeld dat je je elke maand op een andere plek bevindt met nieuwe mensen. Terugtrektijd en dingen alleen doen wordt erg belangrijk. Alles is tijdelijk, de mensen die je ontmoet, de dingen waar je aan bouwt … je creëert of bouwt voor een ander, maar bouwt zelf niks op.
En de vaste lasten (verzekering, telefoon, websitekosten) hou je, naast de kosten die je maakt in de weken dat je niet als vrijwilliger werkt.

legebankrekening
Mijn vaste lasten en andere kosten betaal ik met mijn spaargeld, maar dit spaargeld slinkt iets sneller dan verwacht en af en toe gaan mijn gedachten lekker te keer. Wat als ik straks géén geld meer heb? Hoe kan ik ooit een stuk land kopen zonder inkomen? Maar als ik hier langer over nadenk is er niks aan de hand. Want waar ben ik bang voor? Honger? Schaamte? Het is niet het geld, maar het gevoel waar ik bang voor ben. En als dat gevoel er gewoon mag zijn, is er niks om bang voor te zijn.

Schermafbeelding 2017-06-01 om 09.42.43

Inmiddels heb ik al enige ervaring met leven van weinig geld, zo dat nul euro op mijn bankrekening niet alarmerend zou hoeven zijn. Onlangs heb ik drie dagen alleen van wildpluk geleefd zonder al te veel honger te hebben. Mijn eten zou zonder geld bestaan uit wildpluk en gered voedsel van de markt of uit containers.
Via een oproepje op Facebook kan ik bij 200 (vooral onbekende) mensen minstens een nacht blijven slapen. Ook bestaan er websites zoals couchsurfingbewelcomewarmshowers (voor fietsers) en zou ik kunnen paal– of wildkamperen. De fiets gebruik ik als vervoermiddel waardoor ik geen kosten heb en ook geen files, benzine, uitstoot of vertraging. Als ik iets nodig heb qua kleding of spullen zijn er kledingruilfeestjes, weggeefwinkels, kan ik ruilen of iets zelf maken.

Als ik weinig geld heb word ik avontuurlijker en creatiever. Ik geef prachtige veldboeketten op een verjaardag, red voedsel op de markt, leer zelf mijn fietsband te plakken en wildpluk veel meer.
En door vrijwilliger te zijn op biologische of permacultuurboerderijen krijg ik kost en inwoning en heb ik nauwelijks geld nodig. In oktober verbleef ik bij de woongemeenschap Hobbitstee waar ze met een groep vrijwilligers een tweegezinswoning van stro en leem aan het bouwen zijn. In de drie
weken dat ik mee hielp heb ik ongeveer twintig euro uitgegeven in de natuurvoedingswinkel (Chocolade! Dadels!).

Schermafbeelding 2017-12-12 om 20.05.33
donaties

Toch leef ik niet helemaal zonder geld. M’n vaste lasten (mobiel, zorg- en reisverzekering en websitekosten) zijn ongeveer 40 euro per maand. Mijn andere uitgaven zijn gemiddeld 250 euro per maand: als ik vrijwilliger ben geef ik nauwelijks geld uit, andere weken of maanden kampeer ik meer of slaap ik zo nu en dan in een airbnb en ben ik meer geld kwijt.
Ik heb spaargeld voor ongeveer een jaar, maar wie weet dat ik veel langer op deze manier wil leven. Vandaar dat ik in september met een donatiesysteem ben begonnen, zodat ik uiteindelijk mijn inkomsten online kan verdienen.

Geld kan al snel een obstakel zijn als je aan het dromen bent. Maar als je het gewoon gaat doen, met of zonder geld, komt vanzelf alles goed, vertrouwen hebben is het belangrijkste. Door je open te stellen is er opeens zoveel meer mogelijk. En als we de rol van geld in ons dagelijks leven iets kleiner maken leven we misschien wel veel meer. Delen, ruilen, ontmoeten, ontdekken, avonturieren.

inspiratie

– In België (Heist-op- den-Berg) bevindt zich Plukrijp, een permacultuurtuin met community waar ze de overvloed van de tuin delen met buren, vrijwilligers, toevallige passanten … Op deze plek leven ze van donaties.

– Het Free Café is een plek in Groningen waar twee keer per week wordt gekookt met eten wat anders weggegooid zou worden. Gered van de markt, gekregen van bakkers of supermarkten. Op dit moment zijn ze in het Stadspark van Groningen een nog groter project aan het opzetten: De Wandeling. Dit is een zelfgebouwde plek met permacultuurtuin (van gekregen en verzamelde zaden, plantjes en bomen) waar gratis workshops worden gegeven over duurzaamheid en waar je, net als bij het Free Café, gratis kunt eten.
Deze twee plekken zijn als kunstproject bedacht door Ivanka en Rachel die zelf van heel weinig geld leven en al hun tijd in groene, creatieve projecten steken.

– Rob Greenfield heeft €3100 aan bezit, inclusief het geld wat hij met zich meebrengt. Hij leeft van €4230 per jaar. Verdient hij meer, dan geeft hij het weg aan groene of sociale non-profit organisaties. Hij heeft geen huis, heeft 100 items als bezit (in een backpack) en reist samen met zijn vriendin de wereld over, ze kamperen of slapen bij mensen thuis en werken fulltime aan groene projecten.

– Liselotte Roosen leeft zonder geld in Noorwegen. Haar eten redt ze uit containers of plukt ze in het wild, ze mag gratis in een gedeelte van een boerderij wonen en gaat binnenkort als nomade de wereld over trekken.

– Miriam Lancewood leeft samen met haar man Peter in de wildernis. Ze jaagt en verzamelt en als ze boodschappen (rijst, meel, kruiden, thee) nodig hebben zingt ze voor een supermarkt zodat ze met het geld wat ze daarmee verdient boodschappen kan kopen. Onlangs heeft ze een boek uitgebracht dat in verschillende talen is vertaald, waarschijnlijk is het zingen nu niet meer nodig.
Haar levensdoel is om vrij te zijn. “Om me niet gevangen te voelen in een baan, huis, hypotheek, eindeloze rekeningen, routine en een ellenlange sleur – tot de dood.” Op dit moment lopen ze door de bergen van Zuid-Frankrijk naar Istanbul. Ze geven ongeveer €200 per persoon per maand uit.

– Als je met minder of helemaal zonder geld wil leven is het de moeite waard om Moneyless Manifesto te lezen, deze is gratis te vinden op internet. Mark Boyle heeft tweeënhalf jaar helemaal zonder geld geleefd in Engeland en heeft hier een boek over geschreven.

– Het boek Sacred Economics, geschreven door Charles Eisenstein, is een aanrader! Charles schrijft over de geefeconomie, waarin mensen beseffen dat we heel simpel een veel mooiere wereld kunnen creëren als we vanuit dankbaarheid geven wat wij deze wereld te bieden hebben en dat we op die manier meer in verbinding met anderen komen. (de Nederlandse vertaling van het boek kun je gratis lezen op sacred-economics.com)

PM_9_Cover_72dpi-300x425
www.permacultuur-magazine.eu

7 REACTIES
 • Mieke
  Beantwoorden

  Ach wat jammer.. was zó benieuwd naar je artikel ?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hij staat nu online! 🙂

 • Karina
  Beantwoorden

  Leuke nieuwe tips erbij die ik nog niet kende 🙂 die ga ik volgen/kijken/…!

 • Liselotte
  Beantwoorden

  Wat leuk dat ik in je blog sta! Ik heb dezelfde droom als jij 🙂
  Ik volg je avonturen op Facebook; heel interessant!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat leuk dat je reageert! Mooie zelfde droom 😀

 • Frenkie
  Beantwoorden

  Super tof ! Fijne tips en helpt enorm bij de inspiratie ! Ik leef zelf ook heel bewust en probeer vaak dingen om geld te besparen! Ik kijk zelf vaker via https://www.folderbode.nl om goedkope en geldbewuste producten aan te schaffen. Werkt voor mij altijd kei goed ! Misschien ook leuk voor jullie?

 • Trinco
  Beantwoorden

  Het beste is maar om op een vreedzame manier samen te leven met de mensen die blij worden van met geld smijten: zouden we allemaal gaan wildplukken dan zou het land snel kaal gegraasd zijn.
  Leven zonder of met weinig geld is alleen mogelijk doordat er andere mensen zijn die prima spullen bij het vuilnis zetten of eersteklas voedsel in de container smijten.
  Het is goed dat andere mensen die spullen hergebruiken, zo is er minder verspilling en zo moeten we er samen maar wat van maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: