Zelfvoorzienend leven op Boskanter

Zelfvoorzienend leven op Boskanter

Van begin november tot eind december verbleef ik op Boskanter in België.
In 1,5 maand leerde ik het wel en wee van zelfvoorzienend leven: ik ontdekte hoe gaaf het is als bijna alles wat je eet uit eigen tuin is, dat zelfvoorzienend leven heel divers, rijk en rustig is. En dat ik warmte en af en toe een douche best belangrijk vind.

Boskanter-foto's---Marin-3
Boskanter-foto's---Marin-18
Boskanter-foto's---Marin-17
Boskanter-foto's---Marin-38

proevenvaneenanderleven

Boskanter is een educatieve vereniging (zonder winstoogmerk) die mensen inspireert om hun leven in eigen handen te nemen en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Dit doen ze door middel van workshops, rondleidingen en de producten die ze maken.

Een paar jaar geleden kochten Ine & Dirk het land en creëerden ze er een waar paradijsje, met behulp van vrijwilligers. Op het terrein wonen ze zelf met hun twee jonge dochters Hazel & Sienna, een wisselend aantal vrijwilligers, twee honden en katten, een handjevol kippen en schapen en een paard.

Ik wilde al een lange tijd ervaren hoe het is om echt zelfvoorzienend te leven en via helpx.net kwam ik erachter dat dit kon op Boskanter. De deal? Je werkt vijf dagen per week ongeveer vijf uur per dag tegen kost en inwoning. Sommige vrijwilligers blijven een maand, andere jaren. Lange termijn vrijwilliger Kuba leeft al twee jaar op Boskanter, Magali een jaar.

Ga je mee op zelfvoorzienende tour?

 

Schermafbeelding-2018-01-08-om-12.12.08
Boskanter-12
Boskanter-2
Rocketstove-Boskanter

 

rocketstove

In het vrijwilligershuis wordt alleen de leefkeuken (+- 20 m2) verwarmd. Deze kachel gaat rond de middag en ’s avonds aan.

Het gave van deze kachel: het is een zelfgemaakte rocketstove:
“Een rocket stove is een schone en efficiënte hittebron die gebruikmaakt van een relatief kleine verbrandingskamer waarin hout wordt verbrand, en een geïsoleerde schoorsteen waarin de rookgassen vrij volledig worden verbrand voordat ze het kook-oppervlak bereiken.”

Hierdoor wordt de keuken verwarmd en kun je tevens koken. Het hout wat er in gaat komt van de bomen die op het land staan.

In de ochtend is de kachel nog niet aan, maar is het nog wel een beetje warm van de vorige avond. Warme havermout als ontbijt is er helaas niet bij.

Schermafbeelding-2018-01-08-om-12.11.42
Boskanter-10
Boskanter-foto's---Marin-75
Schermafbeelding-2018-01-08-om-12.12.08

waterelektro

Als de kachel nog niet aan is gebruiken ze de waterkoker om ’s ochtends thee te zetten. Boskanter heeft verschillende zonnepanelen die energie teruggeven aan het net.

Dus zijn er wel stopcontacten, is er wifi en gebruiken ze af en toe een wafelmaker, sapmachine en kunnen er grote machines gebruikt worden in de houtwerkplaats.

Als je wil douchen kun je beter in de lente/zomer komen of Wim Hof krachten meenemen. Er is alleen een buitendouche met koud water (of teiltjes met warm water die je over je heen gooit)

Zelf heb ik me gewassen in de warme keuken, in de douche van het zwembad of als ik een weekend wegging. Vorige winter zwom ik nog in ijskoude meertjes maar die krachten heb ik helaas verloren.

Één kraan bevat regenwater, de andere koud drinkwater. Voor de afwas of het water voor een kruik gebruik je de rocket stove om water op te warmen. Als de zon die dag goed schijnt kun je buiten warm water van de zonneboiler tappen.

De voor-afwas wordt gedaan door Abi & Tinke, de honden!

Boskanter-5
Boskanter-8
Schermafbeelding-2018-01-08-om-12.12.31
Boskanter-7

het recycle hok

Er is een recycle hok waar voor elk materiaal een andere bak is. 

Plastic zakjes, papier, metaal, glas, aluminium, batterijen, kurk, plastic dopjes, lampen, textiel etc. Ook in de leefkeuken heb je meerdere recycle bakken en een compostbak.

Tekenpapier krijgen ze soms van een kantoor die heel veel over heeft. Het zaagsel van eigen houtwerkplaats of van kennissen. Ze proberen zo min mogelijk nieuw te kopen. 

Boskanter-foto's---Marin-9
Schermafbeelding 2018-01-08 om 12.12.45
Boskanter-foto's---Marin-77
Boskanter-foto's---Marin-81
Boskanter-foto's---Marin-91
Boskanter-dag-10-2
vrijwilligerstaken

 • Het gras maaien met de zeis in plaats van de elektrische grasmaaier
 • Hout verzamelen of hakken voor de rocket stoves
 • De compostwc legen (heeeerlijk klusje)
 • De muren bijwerken met leem van eigen grond
 • Zelf verf maken van natuurlijk pigment, kalk, water en platte kaas
 • De rocket stove aansteken (ik heb de perfecte manier voor een vuurtje maken geleerd, zonder aanmaakblokjes en met één lucifer aan te steken)
 • Kuba (lange termijn vrijwilliger) maakt elke dag zelf het hondenvoer. Alles wat wij niet meer eten (groente restjes,restjes maaltijden, iets te oud brood etc.) samen met wat hondenbrokjes in de blender et voila: hondenvoer. Als Kuba vlees heeft gered uit een container krijgen ze dat er ook bij.
 • De Boskanter kinderen kregen toen ik er was thuisonderwijs (sinds januari zitten ze op de vrije school) dus was er ook de taak: samen met ze spelen/ze nieuwe dingen leren.
 • Zo deden we leerspelletjes, maakten pepernoten of tekeningen en gingen we op wildplukavontuur.
 • Werken aan een marketing/communicatieplan. Boskanter heeft 4x per jaar een repaircafé waar er reparateurs je producten kunnen maken (en jij kan helpen) alleen komt er niemand op af. Onder andere voor deze activiteit probeerde ik in kaart te brengen wat ze hiervoor konden doen.
 • Op Boskanter worden sieraden gemaakt van bonen/noten van eigen land. Ik fotografeerde ze in een houtje-touwtje-studio: truien, schapenwol en stukjes afvalhout als achtergrond en een spiegel als extra lichtbron. En maakte een Etsy shop aan om de sieraden te verkopen.

Meer foto’s:

 

Boskanter-foto's---Marin-95
Boskanter-foto's---Marin-52
Boskanter-foto's---Marin-28
Boskanter-foto's---Marin-2
Laatste-dag-Boskanter-4
Boskanter-11

groen eten

Daarnaast zijn er veel klusjes met betrekking op voeding. Op Boskanter proberen ze zo duurzaam mogelijk met voeding om te gaan. Ze hebben verschillende permacultuurtuintjes, bessenstruiken en fruitbomen.

Ongeveer vier keer per jaar doen ze biologische boodschappen in bulk. Grote zakken havermout, bonen, rijst, kruiden… Hierdoor leven ze bijna afvalvrij.

Af en toe wordt er van de boer uit de buurt melk of kaas gekocht, hebben de kippen eieren of wordt er een oude haan of schaap geslacht. Heftig, maar voor de mensen die wél vlees willen eten hoort dit erbij. Voor 80/90% eten ze veganistisch. (uit budget overwegingen)

Het zuurdesembrood wordt zelfgemaakt door lange termijn vrijwilliger Magali.
Deze ambacht heeft hij op Boskanter geleerd. Hij bakt 1 a 2 keer per week broden in een hout gestookte oven. Met biologische ingrediënten, veelal uit eigen land. Heerlijke broden die je als vrijwilliger elke dag mag eten.

Als Magali broden bakt wordt de restwarmte van de oven gebruikt voor het maken van quiches, koekjes, appeltaarten of gegrilde groente. Zo wordt een oven een luxe, waar je extra van geniet.

Alles wat er van eigen land komt wordt vers opgegeten of ingemaakt. In de voorraadkast staat de wereld aan zelfgemaakte chutneys, ingelegde augurken, gele ketchup, zelfgemaakte mosterd, Oost-Indische kers pesto, tamme kastanje choco spread, baba ganoush, jam etc.

Bij de buren (15 minuten lopen) halen we kruiwagens vol appels. Uren zijn we bezig om ze te wassen, snijden en te verwerken tot appelsap, appelmoes of appelstroop. Maar dan heb je wel voor het hele jaar een voorraad!

 

Boskanter-foto's---Marin-49
Boskanter-3
Boskanter-foto's---Marin-66
Boskanter-foto's---Marin-44

Voedselklusjes

 • Zakken vullen met ‘Olli’s shit’: paardenmest wat een jaar blijft staan en daarna gebruikt wordt voor de permacultuurtuin
 • Oogsten van bieten, radijsjes, wortels, snijbiet, tomaten, spruitjes etc.
 • De tuintjes winterklaar maken en mulchen met bladeren, karton en houtas.
 • In het middagzonnetje een grote salade plukken in de tuin voor de lunch
 • Elke dag koken voor minstens vier mensen op de rocket stove. Dat kookt toch weer op een hele andere manier, niks geen standje lager omdat iets te hard kookt

Meer foto’s:

 

terug naar de bron

Naast het zelfvoorzienende aspect worden we als vrijwilligers, net als de Boskinderen, een beetje ge-unschooled. Er zijn weinig regels en je moet vooral volgen waar je zin in hebt, wanneer je zelf wil. (+- 5 uur per dag ‘werk’ je)

En dat maakt dat het uit jezelf komt en je gaat bedenken wat je op deze plek wil leren en wil toevoegen.

Zelfvoorzienend leven is niet iets wat je erbij doet, het is geen hobby maar je leven. Van ’s ochtends tot ’s avonds ben je er mee bezig, maar als dit is waar je blij van wordt is het fantastisch. Je leeft heel basic, vergeet dat een spiegel bestaat, stress komt nauwelijks voor, de natuur wordt heel belangrijk en je gaat de kleine dingen erg waarderen. (een warme douche! chocolade!)

Je gaat weer terug naar de bron, je hebt direct contact met datgene wat je dagelijks nodig hebt. Geen anonieme boeren, regenwouden die gekapt worden, duizenden voedselkilometers.. Nee, direct van eigen land. 

Kortom: Boskanter is een plek waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Ik kom graag nog eens terug in de zomer, wanneer de plek nog meer leeft, je kunt kamperen, de tuin een overvloed geeft en buiten douchen heerlijk is! En ik neem alles wat ik heb geleerd mee in mijn eigen zelfvoorzienende toekomstdromen. (waarover meer in de volgende blogpost: ‘zelfvoorzienend leven in een yurt‘)

Henk kwam op bezoek en schreef er een tof artikel over. (de bovenste foto is gemaakt door Henk)

6 REACTIES
 • izerina
  Beantwoorden

  Het deel over verwarming,wassen met een teiltje en voeding lijkt wel wat op mijn vroege jeugd. Toen was dat gewoon.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ha ja klopt! Het is eigenlijk totaal niet nieuw, maar heel ouderwets 🙂

 • Marieke | Bluebell Forest
  Beantwoorden

  Wauw wat een ervaring! Ik snap wel dat je die warme douche mist haha, voor de rest lijkt het me vooral echt super leerzaam 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Klopt! Héél leerzaam!
   En ook weer leerzaam om te ontdekken hoe lekker een douche af en toe is 😀

 • Natascha
  Beantwoorden

  Wat een gaaf artikel Marin! Ik word hier ook helemaal blij van. Stiekem droom ik daar ook van, leven zo dicht bij de natuur. Maar ik weet ook dat het echt afzien is. Wellicht kom ik ook een keer proeven van een zelfvoorzienend leven bij de Boskanter, wie weet.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Als je er van droomt is het een goed idee om het uit te proberen bij Boskanter. Goede ervaringsplek! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: