Zweverige artikelen

Zweverige artikelen

Wat veel mensen niet van me weten is dat ik eigenlijk een ontzettende zwever ben. Sinds twee jaar heb ik me ondergedompeld in de wereld van het boeddhisme, sjamanisme, wet van aantrekking en non dualiteit/advaita.
Ik deed twee keer in een ayahuasca ceremonie (yo, heftig!), ik deed mee aan cacao ceremonies, tantra workshops, ging terug naar een vorig leven, deed aan contact improvisatie, vrouwencirkels, meditatiegroepjes, workshops waarin je de energie van bomen/planten kunt voelen etc.

Groen/anders leven én spiritualiteit/Bewustzijn zijn mijn twee grootste passies. Uiteindelijk gaan ze beide over hetzelfde: terug naar de kern/bron van het leven.

Best gek, zo’n grote liefde voor een onderwerp en er dan nooit over schrijven. Ik denk dat dit vooral komt doordat ik iedereen te vriend wil houden. Mijn blog is toegankelijk voor veel mensen, ik ben bang dat als ik over zweverige onderwerpen ga schrijven ik veel lezers verlies. Maar uiteindelijk gaat mijn blog ook over naar je gevoel luisteren, over durven en niet teveel luisteren naar anderen.
Practise what you preach Marin!

Zodoende ga ik af en toe schrijven over Bewustzijn, over de magie van het leven. Voor mij is dit stuk namelijk zelfs belangrijker dan groene keuzes maken, het ligt er aan vooraf. De wereld leeft voornamelijk vanuit ego gedachten. Vanuit afgescheidenheid. Als je meer naar je gevoel gaat luisteren en ontdekt dat alles één is, ga je vanzelf bewustere keuzes maken. En de twee zijn ook zeer goed te combineren. Zelfvoorzienend/groen leven brengt me weer in contact met het DOEN, je handen in de aarde, de buitenwereld. Ik gebruik het woord ‘zweven’ niet serieus, want spiritualiteit voelt voor mij juist heel erg down to earth: de verbondenheid voelen met alles dat is.

683e927d0345bcb9a70d833d81501773

zweefteef

 • Alles bestaat uit dezelfde energie, is één. Iedereen is verbonden, zelfs de wetenschap komt hier achter. Als je materiaal onder een microscoop legt zie je kleine deeltjes (zoals atomen) die op hun beurt uit nog kleinere deeltjes bestaan (protonen, elektronen). De nog kleinere deeltjes blijken ineens geen deeltjes meer te zijn, geen materie dus, want ze hebben geen dimensie. Deze deeltjes blijken er alleen te zijn als je er naar kijkt. Uiteindelijk bestaat er alleen maar energie. In zichtbare en onzichtbare vorm.
 • Ook je gevoel is alleen maar energie. Je hangt er verhalen aan vast, maar als je die verhalen weglaat en alleen je gevoel observeert (zonder labels: verdriet, angst..) blijkt het iets heel krachtigs te zijn. Als je dit gevoel omarmt, zonder het weg te willen en zonder er verhalen aan te koppelen, lost het vaak binnen een minuut op. Je krijgt heel veel macht als gevoelens er gewoon mogen zijn.
 • De ander als spiegel: niemand kan over jouw denken, alles wat ze over jouw denken gaat over zichzelf. Is altijd projectie. Als jij over iemand denkt gaat het over wat jij over hen denkt, niet over hen. Je eigen etiketten, meningen en oordelen.
 • Het onderbewuste. 60 bits per seconde maak je bewust mee, 11,2 miljoen bits onbewust! (omgerekend zijn dat 2 dikke boeken (400 blz.) aan informatie die je binnenkrijg per seconde. Slechts 12 letters, wordt daarvan bewust verwerkt. Het onbewuste stuurt ons gedrag en regelt ons leven. Ons bewustzijn wordt alleen maar op de hoogte gehouden van wat er zoal gaande is, echte invloed heeft het niet.
  Zo ziet iedereen zijn eigen wereld. Als je je een dag focust op groene auto’s zie je ze overal! Terwijl ze daarvoor nooit door je bewuste brein zijn opgevallen.
 • De wereld van het denken, het ego. Eckhart Tolle: ‘de identificatie met je verstand schept een ondoorzichtig scherm van concepten, etiketten, beelden, woorden, oordelen en definites dat elke echte relatie in de weg staat. Het komt tussen jou en je medemensen, jou en de natuur etc.
 • Wet van aantrekking. Alles wat jij uitzendt resoneert met gelijksoortige woorden, gedachten en emoties in je omgeving. En dat trek je dan naar je toe. Je huidige situatie is de som van al je gedachten, woorden en emoties uit het verleden. Want dat heb je naar je toe getrokken, bewust maar meestal onbewust.
 • Hoe je geprogrammeerd bent: als we alles van iedereen zouden weten- hoe iemand genetisch in elkaar zit, invloed cultuur/vrienden/omgeving, wat iemand heeft meegemaakt, in welk proces iemand zit, hoe zijn opvoeding was- dan zou je alles begrijpen.
 • Je innerlijke kracht (ook wel ki of chi genoemd)
 • Intuïtie. Als de Muppets in je hoofd uitstaan ben je intuïtief aan het handelen, in flow. Zonder ruis in je hoofd iets doen. Als er woorden opkomen spreek je ze meteen uit, je handelt spontaan. Gedachten blokkeren de flow niet.
 • Jij bestaat niet
 • We hebben geen vrije wil
 • Alles is een illusie

Ha, zoals je merkt heb ik de *error* onderwerpen voor het laatst bewaard, die hebben mij twee jaar gekost voordat ik ze echt begreep.

Illustrator bovenaan: onbekend 

14 REACTIES
 • gusta van strijen
  Beantwoorden

  Wauw, ik ben heel benieuwd, je hebt mijn aandacht. Ben al jaren veel met deze zaken bezig.

 • Tamara
  Beantwoorden

  Mijn aandacht heb je ook Marin! Ik ben heel benieuwd naar je artikelen.

 • Desi
  Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd! Super tof dat je er meer over gaat schrijven. Ik doe over twee maanden mijn eerste ayahuasca ceremonie en ik ben heel benieuwd wat me dat gaat brengen 🙂

 • Rianne
  Beantwoorden

  Wat leuk en mooi dat je je hierin verdiept en erover gaat schrijven. Ik heb bijna een yoga docentenopleiding afgerond die gebaseerd is op non-dualiteit (Samsara) en schrijf momenteel mijn scriptie die gaat over yoga en angst voor de dood waarbij ik o.a. kijk naar wat de dood en angst voor de dood is bekeken vanuit het non-dualisme.

 • Karin
  Beantwoorden

  Leuk Marin! Mooie onderwerpen, die mij ook boeien.

 • Mirthe
  Beantwoorden

  Ik ben juist totaaaal niet zweverig maar vind het juist daarom wel heel leuk om te lezen wat je doet en hoe je er mee omgaat, ik heb namelijk echt geen idee! En ook voor niet-uit-zichzelf-spirituele mensen zoals ik is het goed om aandacht te besteden aan zelfreflectie en je omgang met de wereld om je heen, dus wie weet schiet ik er alsnog wel heel veel meer op 😉 En ik vind jou in andere zin naast “zweverig” juist ook heel nuchter, als in niet geinteresseerd in macht, pretenties, opsmuk, onoprechte levensstijl etc etc.
  Waar ik wel altijd veel moeite mee heb is het idee van ‘the law of attraction’ zowel prive als door studie/werk (geneeskunde) kom ik zo veel onrechtvaardige, onverdiende ellende en verdriet tegen, ik wil er na een rondje over de kinderoncologie bijvoorbeeld écht niet in geloven dat zoiets iets is dat je zelf bewust of onbewust aantrekt en vind dat ook geen eerlijke houding naar mensen die dat leed meemaken toe. En in hoeverre heb je qua gedachtes uberhaupt zelf invloed als je geboren wordt met een bepaald lichaam in een bepaald land in een bepaald huis met bepaalde mensen? Ben benieuwd hoe jij daar over denkt!

  1. anoniem
   Beantwoorden

   Helemaal met je eens. Heel makkelijk gezegd als je zelf niet te maken hebt met zulk soort dingen, maar heel erg kwetsend voor mensen die bijv. kanker hebben. Sommige dingen in het leven gebeuren gewoon, zonder reden. En is makkelijk van mensen om te denken dat je dat kunt voorkomen door ofwel gezond eten, of wel goede gedachtes, maar helaas.. het leven is niet controleerbaar!

 • izerina
  Beantwoorden

  Als ik nadenk over je laatste drie onderwerpen, dan voel ik uiteindelijk verwarring. Misschien omdat denken en woorden te beperkt zijn?

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Ik lees hier graag over 🙂 Keep posting <3

 • Inge
  Beantwoorden

  Beste Marin. Mijns inziens is het beter als je gewoon schrijft wat jij echt vindt. Ook al is dat niet wat anderen vinden. Er zullen toch altijd mensen zijn die er anders over denken …
  Ik bijvoorbeeld. Ik heb in de loop van mijn leven ook van alles onderzocht. Misschien iets minder ‘ondergedompeld’, maar wel heel veel boeken gelezen op zoek naar … Laat ik ook ‘practice what I preach’, dus zeggen wat ik echt vind. Ik heb gevonden wat ik zocht. Niet in oosterse religies of in sjamanisme, maar in de bijbel. Nee, niet zoals de meeste ‘kerken’ die uitleggen, maar wat er werkelijk in staat geschreven.
  Al kom ik dan op heel andere ideeën uit dan jij, mijn mening is ook: ‘agree to disagree’, oftewel: we mogen het oneens zijn.

 • Loena
  Beantwoorden

  Ik ben super benieuwd! Dit zijn onderwerpen waar je van mij gerust over mag blijven schrijven!

 • marjolijn
  Beantwoorden

  Hoi Marin,
  Dank je wel dat je steeds meer met ons, je publiek, wilt en durft delen.
  het is tijd om hierover ook te praten, spiritualiteit/bewustzijn, ik kom zeker een keer met je mee doen en denken, ga zo door! groene groetjes van Marjolijn.

 • Adelheid
  Beantwoorden

  Vooral jouw artikelen over donkergroen, zelfvoorzienend, aarde-sparend leven lees ik heel graag. Ik probeer hetzelfde te leven. Onze weg ernaartoe is wel heel anders. Mijn inspiratiebron is de Bijbel. Ik geloof namelijk dat iedereen die de Bijbel serieus leest en serieus neemt, niet anders dan donkergroen kan leven. Met de spiritualiteit die jij beschrijft, kan ik niet zoveel, dus de verhalen die daarover gaan, zal ik niet echt lezen. Maar het is wel jouw website, en je mag uiteraard zelf weten wat je schrijft. Even goede vrienden!

 • Daniëlle
  Beantwoorden

  Jij bent toe aan het boek; Een cursus in Wonderen!
  Liefs Daniëlle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: