Ik ga zelfvoorzienend in een yurt wonen!

Ik ga zelfvoorzienend in een yurt wonen!

Wie mij volgt op Instagram of Facebook heeft gezien dat ik aan het dromen ben om zelfvoorzienend in een yurt te gaan wonen.
Een jaar geleden bekeek ik een film over ecodorpen waarin iemand zei ‘je kunt er altijd over blijven dromen, maar je kunt het ook gewoon DOEN!’
Deze quote heeft me zes maanden geleden doen besluiten om alles op te zeggen en op de fiets te stappen. Zodat ik niet blijf dromen over zelfvoorzienend leven maar het alvast ga uitproberen terwijl ik vrijwillig op biologische boerderijen. Zo kan ik nieuwe mensen, projecten en boerderijen ontdekken en als ik wil settelen een groot netwerk heb en makkelijker terecht kan op een plek.
Van te voren had ik geen idee hoe lang dit avontuur zou duren. Misschien blijf ik wel jaren ‘moderne nomade’ of heb ik het na een paar maanden wel gezien.
Ik zou het makkelijk nog een tijd kunnen volhouden, maar ik merk ook dat ik een ‘thuis’ mis. Ik ben al een half jaar overal gast en tussendoor ben ik bij m’n ouders als rustpunt tussen de plekken door.

De afgelopen jaren heb ik zoveel geleerd over groen, duurzaam leven. Ik deed een permacultuuropleiding, leerde over ecologisch huizen bouwen, muren lemen, eco verf maken, groente verbouwen, zeisen, compost opbouwen, groente inmaken, een goed vuurtje bouwen, regenwater opvangen etc.

Ik merk dat het tijd word om een eigen plek te creëren waar ik alles zelf in de praktijk kan brengen. Ik heb genoeg kennis, het wordt tijd om het zelf te doen. Te experimenteren, fouten te maken en alle opgedane kennis eigen te maken.

En tevens mijn Groene Avonturen bedrijf serieus te nemen en mensen in de praktijk te leren over groen(er) eten door middel van workshops op de inspirerende plek waar ik dan woon.

Een maand geleden werd het idee om weer te ‘settelen’ steeds sterker en ben ik gaan dromen over hoe ik het liefst zou willen wonen als alles mogelijk zou zijn. Ik geloof erin dat alles wat je bedenkt realiteit zou kunnen worden. Hoe groots of onrealistisch het ook lijkt.

Ik kan niet zo goed iets dromen en deze droom jaren laten liggen. Ik moet het meteen DOEN, kijken of het kan. Het scheelt dat ik op dit moment ook niks heb wat me tegen kan houden: geen huis, geen baan, geen relatie. Alles is mogelijk.
yurt - the muccibird

waaromeenyurt

En als alles mogelijk is zou ik het liefste in een yurt willen wonen.

Waarom? Sowieso kan ik niet meer in een appartement/normaal huis wonen. Ik heb een huis nodig waarin je in één stap in de natuur staat. Een klein huisje die verplaatsbaar is en waarin je zelfvoorzienend kan wonen. De ronde vorm van een yurt vind ik heel fijn en natuurlijk voelen, ik ben niet mega goed in het zelf bouwen van een tiny house, de houtkachel in het midden vind ik fantastisch en ik voel me dichterbij de natuur staan doordat de yurt dunne muren heeft.

(illustratie: Muccibird)

Visualisatie bord 2

mijnlievelingsleven

In mijn lievelingsleven woon ik zelfvoorzienend in een yurt in het noorden van Nederland. De yurt verwarm ik met de rocketstove die in het midden van de yurt staat. Hier kook ik ook mijn eten op en verwarm het water (voor de afwas, thee etc.) Elektriciteit komt van de zonnepaneel, buiten staat een compost wc en ik douche door in een meertje te zwemmen en af en toe gebruik ik de douche van m’n ouders. Ik vang regenwater op, deze filter ik zodat het drinkbaar is. De was doe ik met de hand en ik verbouw voor het grootste gedeelte mijn eigen eten.

Ik woon op een plek waar ook anderen zelfvoorzienend in een yurt/tiny house wonen. Samen werken we aan een groenere wereld door middel van een permacultuurtuin en het geven van workshops.

Op deze plek is ook mijn bedrijf: Groene Avonturen. Ik werk hier aan mijn blog en online cursussen maar tevens aan een offline gedeelte: ik geef workshops over een groen(er) eetpatroon. Dit zijn wildplukwandelingen, wilde kinderfeestjes, lokale/plantaardige catering en workshops/weekenden waarin je leert hoe je groener kunt koken/eten. (zero waste, plantaardig, wildplukken, medicinale kruiden, permacultuur, from scratch, geen koelkast, inmaken etc.)

Elke dag ben ik bezig met leven: met de basisbehoeften (warmte, voedsel, water, sociale contacten) en mijn passie. Werk en leven lopen in elkaar over, ik zie mijn werk niet als werk maar als spelen, ontdekken, leven.
wonen in een yurt - MARIN

magischewereld

Zoals jullie in mijn vorige blogpost hebben gelezen geloof ik in het magische van de wereld. Zo geloof ik dat als je écht voor stelt dat iets werkelijkheid IS en je het jezelf al ziet doen, het vaak ook gaat lukken. (dus niet “ik hoop dat het lukt” maar: “ik doe het al”)

Opeens komt er veel ‘toeval’ op je pad: mensen, gebeurtenissen, ontdekkingen.

Voor mij begon dit met een foto van een yurt die ik zocht, de eerste foto die ik aan klikte had als naambordje bij de ingang.. MARIN! Daarom heb ik mezelf er alvast al hout dragend aan de foto toegevoegd.
Verder komen er van alle kanten plekken waar ik kan staan en yurts die ik voor onder de €2000 kan over kopen. Volgende week ga ik er eentje (een paarse!) bekijken. Van te voren had ik gedacht dat ik minstens €7000 kwijt zou zijn aan een nieuwe yurt, maar dit blijkt niet te hoeven. Verder heb ik al een gesprek gehad met een plek waar ik per direct zou kunnen wonen en begin februari heb ik een ander gesprek met een zeer inspirerende plek!

Ik wéét zeker dat ik in 2018 zelfvoorzienend in een yurt woon. Yeeeh! Daarom ga ik de komende tijd de verhuisdozen bij mijn ouders uitzoeken. Welke spullen wil ik meenemen? Welke kunnen naar de kringloop? Van de weinige spullen die ik nog heb gaat er nog meer weg, ha. Daarnaast ga ik uitzoeken wat ik allemaal moet gaan kopen/doen om zelfvoorzienend te kunnen leven. Hoe bouw ik zelf een compost wc en buiten koelkast? Welke waterfilter, zonnepaneel, zonnelampjes, kachel etc. heb ik nodig? En hoeveel geld moet ik lenen om dit te financieren?

Binnen een paar weken weet ik misschien waar ik kan gaan wonen en heb ik hoogst waarschijnlijk een yurt. Spannend!

11 REACTIES
 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Hoe gaaf! En is heel mooi. Met zo’n instelling regel je het gewoon. Veel succes, hou ons op de hoogte en geniet 🙂

 • Marianne - Groene stapjes
  Beantwoorden

  Wauw! Dat gaat snel ineens! Supergaaf Marin ?

 • Yolanda
  Beantwoorden

  Jee, wat ontzettend stoer dat jij het ‘gewoon’ gaat doen Marin!! Inmiddels hebben we thuis ook onze droom (een huisje of tiny house in de natuur) aan de wand hangen in de vorm van een soort moodboard en jij bent al zoveel stappen verder! Tof hoor. Je bent een inspiratie voor anderen, in elk geval voor mij! Veel succes en plezier bij het waarmaken van je droom

 • Mariet
  Beantwoorden

  Knap dat je het allemaal voor elkaar krijgt anderen dromen maar jij leeft je droom.
  Maar ik had toch een paar praktische vragen, mag je zomaar op een plek gaan staan.Ik bedoel moet je daar vergunning voor aanvragen of is het bij mensen die genoeg plek hebben? En in Nederland is het zo dat je een postadres moet hebben. Je zegt ik ben brij heb geen werk geen huis ik hoef met niemand rekening te houden maar we hebben toch allemaal een zorgpolis je moet toch verzekerd zijn of hoe doe je dat ? ik loop altijd tegen die regels.Heb jij dat niet? En heb je tips over deze wettelijke regeltjes.

  1. Suus
   Beantwoorden

   Ik ben hier ook ergbenieuwd naar!

   1. Suus
    Beantwoorden

    En wat super gaaf dat je je dromen waar maakt ipv alleen dromen!!!!! Je krijgt maar een leven en als je het echt wilt is alles mogelijk!

 • izerina
  Beantwoorden

  Geweldig! Veel succes met de verwezelijking van je plannen

 • Loena
  Beantwoorden

  Heel veel succes en plezier in het najagen van je droom Marin! Het klinkt geweldig!

 • Anuscka
  Beantwoorden

  Jeetje Marin, geweldig hoe jij inderdaad je dromen ‘gewoon doet’! Gaaf hoor! je inspireert! Heel veel succes alvast met alle volgende stappen.

 • Sanne
  Beantwoorden

  Waaauw, super spannend en wat ontzettend tof!
  Gaaf dat je je dromen achterna gaat en inderdaad niet blijft dromen, maar het gaat doen. Ik ben heel benieuwd naar alle vorderingen :).
  En je website is zo fijn, er zitten zoveel fijne speelse dingetjes in, zoals je geknipte foto’s, I love it!!
  Liefs

 • Hannah
  Beantwoorden

  Wauw, you go girl! 🙂 Super mooi dat hiervoor gaat. Ik had ooit hetzelfde plan, maar ben er nooit zo voor gegaan.
  Btw, ken je het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert? Ik denk dat die geweldig gaat vinden.

  Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: