Vanaf mei woon ik in een ecodorpje vlakbij Leeuwarden!

Vanaf mei woon ik in een ecodorpje vlakbij Leeuwarden!

In juli stapte ik op de fiets om te vrijwilligen op permacultuurtuinen, boerderijen en duurzame projecten. Om zelfvoorzienende vaardigheden te leren en een netwerk op te bouwen van groene mensen in Nederland. Met als uiteindelijke doel: zelfvoorzienend te gaan leven in een ecodorpje.
Van te voren had ik geen idee wanneer het punt zou komen dat ik klaar was met het nomade bestaan en ergens zou willen gaan settelen. Misschien na drie maanden? Een jaar? Vijf jaar?
Uiteindelijk bleek dit moment er al na een half jaar te zijn. Overal gast zijn is leuk voor even, maar op een gegeven moment ben ik een eigen plek gaan missen.
Ook merk ik dat het veel tijd kost om een plek je eigen te maken, met daarnaast de vrijwilligersklussen (+- 5 uur per dag) en op elke plek nieuwe leuke mensen leren kennen waardoor er weinig tijd overblijft om zelf te creëren/ondernemen. Ik heb de behoefte om veel tijd te steken in een Groene Avonturen bedrijf met workshops, wildplukwandelingen en plantaardige/lokale catering. Dat gaat een stuk makkelijk als je op één plek woont en meer structuur in je leven hebt.


Zodoende bedacht ik 40 dagen geleden: ‘ik wil in een yurt wonen’.
Als ik iets bedenk en er héél enthousiast over ben gaat het vaak snel. Dan heb ik voordat ik het zelf door heb alles binnen een paar weken geregeld.
Drie weken geleden was het idee al heel groot in mijn hoofd (zoals je in deze blogpost kan lezen) en wist ik zeker dat ik in 2018 in een yurt zou gaan wonen.
Alleen.. de details moesten nog geregeld worden. En die details waren behoorlijk groot: een tweedehands yurt, een plek om te wonen, geld…
De afgelopen weken heb ik vaak gedacht: ‘hoe dan?!’ Maar door gewoon in het diepe te springen heb ik stap voor stap de details kunnen regelen.

Visualisatie bord 2
De collage die ik voor 2018 maakte is binnen 40 dagen uitgekomen! Hoera!

Yurt
Het is nu drie weken later en ik heb een gave paarse yurt gekocht!
De vorige eigenaren hebben genoeg plek om ‘m daar nog even te houden totdat het tijd is om de yurt op te gaan zetten. We ruilen van levensstijl, zij hebben de yurt omgewisseld voor een busje die ze gaan opknappen en mee door Europa gaan trekken.

27750412_10214192896311736_4152371888125379939_n
Nog een (zeer groot) detail is gelukt: ik heb een plek gevonden!
Vanaf mei ben ik voor half jaar een proefbewoner op een heel leuk ecodorpje vlakbij Leeuwarden. Als het ons beide bevalt kan ik er blijven wonen.

Samen met vier vrouwen (onder andere Alowieke) gaan we vlakbij Leeuwarden in 5/10 jaar een zielig stukje weiland (vol plastic, vervuilde grond, oude boerderij) omtoveren tot een zelfvoorzienend permacultuurparadijsje. Met mini camping, atelier, dierenweide, grote permacultuur moestuin en nog veel meer moois. Het gaat heel gaaf (en een enorm project) worden! Je kunt er meer over lezen via deze link.
Binnenkort zal ik een uitgebreide blogpost over maken, er valt genoeg over te schrijven.

Inrichting
Nu maakt mijn hoofd overuren en schrijf ik veel lange to do lijstjes: te-kopen-in-de-kringloop, regelen, bouwen…
Ik struin instagram en pinterest af naar interieur inspiratie, zin om na maanden zonder huis weer een plek te kunnen inrichten!
Het leuke aan een yurt is dat ‘ie rond is (goh!), je van alles kunt ophangen aan de houten latjes en de kachel in het midden van de yurt is waardoor je weer een hele andere ambiance hebt.

permacultuur tuin
Ook heb ik straks plek voor een eigen tuintje waardoor ik weer veel lees over permacultuur en moestuinieren. De komende drie maanden kan ik bij mijn ouders wonen. Het platte dak ga ik voor ze omtoveren tot moestuin, zodat ik mijn boekenkennis (en permacultuuropleiding kennis) in de praktijk kan brengen.
En misschien kan ik alvast wat dingen in potten voor kweken zodat ik deze in mei kan meenemen en meteen wat  kleurijks/eetbaars voor de deur heb staan.

En na zeven maanden niet na te hoeven denken over geld (ik leef nu van m’n spaargeld) is geld nu opeens weer zeer aanwezig in mijn leven. Als de proefperiode voor beiden bevalt investeer ik na een half jaar €5000 in het project (als de camping etc. goed gaat lopen krijg je dit bedrag weer terug) en daarnaast moet ik van alles aanschaffen (goede zonnepaneel, kachel, inrichting etc.) Dus ben ik naarstig op zoek naar baantjes, de komende maanden voor zoveel mogelijk uren en voor straks een bijbaantje van +- 10-15 uur. Uiteindelijk wil ik helemaal van Groene Avonturen gaan leven, maar dat heeft wel even opstarttijd nodig. Binnenkort begin ik wel weer met wildplukwandelingen in Leeuwarden en op aanvraag in de rest van het land.

Wat een veranderingen! Van flierefluiter naar een iet-wat serieuzere flierefluiter.
Het kost mij geen enkele moeite om alles op te zeggen en op de fiets te stappen. Voor mij zijn de stappen die ik nu maak veel groter en spannender. Settelen en de komende jaren op één plek blijven, precies wat ik wil, maar ergens ook eng vind. We zullen het meemaken!

Binnenkort een blogpost over:
Frijlan, het project waar ik ga wonen
– Wat ik ga aanschaffen om zelfvoorzienend te gaan leven en hoeveel ik daarvoor kwijt ben
– Updates over werk zoeken, permacultuur en zelfvoorzienende plannen

8 REACTIES
 • Barbara
  Beantwoorden

  Wauw, wat prachtig om te lezen hoe je je hart volgt en in de praktijk brengt wat je theoriseert! Heel inspirerend! Zet m op en ik kijk uit naar de volgende update en ik hoop op een door jou geleide wildplukwandeling in Groningen in de lente. 🙂

 • izerina
  Beantwoorden

  Geweldig,zoals je dromen verwezenlijkt worden. Veel geluk

 • Gerlinde
  Beantwoorden

  Wat ongelofelijk gaaf! Ik wens je heel veel geluk op je nieuwe levenspad. En inderdaad indrukwekkend, de snelheid waarmee je dat hebt gedaan.

 • Devon SeaMoor
  Beantwoorden

  Wat leuk dat je nu in Friesland woont, Marin. Het land van mijn voorouders en mijn moeders afkomst. Veel plezier met inrichten van de paarse yurt en wortels
  maken, in meerdere opzichten. Zelfvoorzienend wonen/leven is altijd een basis onder mijn leven, voor me, waar ik woon. Nu in Devon UK. Straks begint het vrijwilligerswerk op het land weer en ook ik ben een kei in creeeren, net als jij.

  Hoe minder ik me inspan hoe meer het op mijn weg komt wat past en klopt. Een flink stuk grond ligt al klaar in de grote tuin, om groentes en bloemen te kweken. Appelbomen zijn er al. Hoog op Dartmoor, waar het voetpaden netwerk vele verrrassingen toont, in bos, vallei en vergezichten op een Tor. Geniet van de lente en het buitenleven in Frijland, geluk op je stukje grond Marin.

 • Alowieke
  Beantwoorden

  Hartstikke leuk om dit allemaal te lezen! Hoe je rustig doorzet, het dromerige afwisselt met het praktische, ja dan gaat het leven stromen!
  We zullen elkaar vast nog veel te vertellen hebben op Frijlân. En leuk dat je een lezing gaat geven! Helaas ben ik er niet bij.

 • "hanneke"
  Beantwoorden

  Oh, wat leuk zeg – een PAARSE yurt! En kamperen en wildplukken – daar kom ik nog wel eens voor langs!

 • Stephanie
  Beantwoorden

  Wauw! Ik ben jaloers op je paarse yurt!! Heel veel plezier en geluk gewenst met al je plannen. Zo zie je maar als je intentie goed zit dan gaat het (bijna) vanzelf!! Dank voor je inspiratie en delen van je initiatief. Groetjes, Stephanie

 • Carolien
  Beantwoorden

  Wat inspirerend!!!
  Wil graag je berichten volgen.
  Veel succes!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: