Zelfvoorzienend leven – de voorbereidingen

Zelfvoorzienend leven – de voorbereidingen

Jarenlang droom ik er al over om zelfvoorzienend te leven. Ik streef er naar om een zo klein mogelijke voetafdruk te hebben, maar als je in een ‘normaal’ huis leeft is dat soms vrij ingewikkeld. Vanaf mei woon ik op Frijlan, waar we geheel off the grid zijn. We kunnen ons eigen (drink)water oppompen maar zijn niet aangesloten op het riool en hebben geen elektriciteitsnetwerk.
Dus komt het er de komende tijd op aan, zelfvoorzienend leven in de praktijk. Hoe zal het zijn? Zal ik het nog steeds leuk vinden?
In deze blogpost neem ik je mee met de voorbereidingen. Want hoe kun je off the grid koken, douchen of je laptop opladen?

Elektriciteit
Het lijkt bijna onmogelijk, leven zonder elektrische apparaten.
Het zit zo in ons systeem dat we van ’s ochtends tot ’s avonds laat elektriciteit gebruiken, het is overal beschikbaar dat je het daardoor eigenlijk niet meer opmerkt.
Toch wordt het nog maar 134 jaar op grote schaal gebruikt. In 1882 zag Thomas Edison het licht en liet een gloeilamp branden.Sommige soorten energie gaan niet oneindig mee en zullen er over een tijd niet meer zijn.
Er is onvoldoende elektriciteit om de hele wereld onbeperkt jarenlang energie te laten gebruiken.Vroeger deed men hete kolen in een strijkbout, maalde je koffiebonen met de hand of gebruikte je een hand-naaimachine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zonnepaneel
Marc Siepman schonk me een DIY zonnepaneel, inclusief iets van 50 flinterdunne zonnepaneeltjes. Via instagram reageerde iemand op mijn oproepje wie het samen met mij in elkaar wil zetten, zo fijn! Nu moet ik alleen nog op zoek naar een goede accu en omvormer. Hier kan ik straks mijn laptop en mobiel mee opladen.

Schermafbeelding-2017-04-21-om-14.00.26
Voor mijn fietsreis heb ik een Waka Waka zonnepaneeltje aangeschaft waar ik mijn iPhone en lampjes mee kan op laden, die zal ik in het begin gebruiken totdat ik een grotere zonnepaneel heb gefixt. In het begin zal ik misschien eerst even in de stad achter m’n laptop werken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

verlichting
Bovenin de yurt is een lichtkoepel, het enige raam van de yurt. Verder ga ik led-usb lampjes aanschaffen en kaarsen als verlichting gebruiken. In de kringloop zijn altijd veel kaarsen te koop en onlangs ontdekte ik duurzame koolzaad kaarsen.

keuken

In de zomer heb ik de houtkachel niet dagelijks aan en er kan maar één pan op staan. Daarom zal ik eerst ook koken op een gasfornuisje. Ik wil sparen voor een verrijdbare rocketstove kachel waar je meerdere pannen op kunt hebben staan en die je ook als oven kunt gebruiken. (+- €2000)

19059449_10212134151844411_3311423440531425180_n
Als het lekker weer is wil ik vooral buiten gaan koken op kampvuurtjes. Dit kan bijvoorbeeld met een driepoot, maar hier wil ik ook veel mee experimenteren. Zelf een pizza/broodoven maken, voedsel ingraven en hierboven een vuurtje maken etc.

3684-280915155406_Z_Star_Manual_Wheatgrass_Juicer_Z510_w939_h678
b76cfe958fe074771d89d6bd8f19d240

Ik heb al een hand-slowjuicer waar ik met wat spierkracht lekkere sapjes mee kan maken. Ook heb ik deze week op ebay een tweedehands hand-blender gekocht. Deze kan op twee standen en zo kan ik toch nog gladde soepen, smoothies, havermelk en pesto’s maken.
En op de bovenkant van een ‘dutch oven pan’ kun je een brood bakken.

Verder maak ik gebruik van een vijzel, hooikist, koffiemolen, percolator, een mandoline en een roerzeef. En van véél glazen potten, zodat de muizen m’n eten niet opeten.

koelkast
Koel- en vriesapparatuur staan op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. 1/6 van je verbruik gaat op aan de koelkast. Een halve meter onder de grond is het altijd 7 graden, zodat je prima een buitenkoelkast kun maken. Je graaft een gat, stopt hier een pot in en bedekt deze met een vochtige doek. Een andere optie is de pot-in-pot methode.

Ik heb al eens een half jaar zonder koelkast geleefd, dus het hebben van een buitenkoelkast is voor mij luxe!

toilet
Gemiddeld spoel je tussen de 3 en 10 liter water weg als je de toilet doorspoelt.
Ik ga zo’n 10 keer per dag naar de wc, dat is al gauw 50 liter water per dag, en 1500 liter per maand!
Op Frijlan hebben we straks een sanitair gebouw met compost wc’s, waardoor dit 1500 liter water per persoon per maand scheelt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

waterWe hebben wateraansluiting maar geen riool. We gebruiken allemaal natuurlijke producten zodat het water weer schoon de aarde in kan gaan. Ook maken we gebruik van een helofytenfilter. (zie de foto hierboven: planten die het water kunnen zuiveren)

In mijn yurt ga ik het eerst houtje-touwtje aanpakken met een jerrycan.
Sowieso zal ik nooit warm stromend water hebben, het water moet ik eerst koken en daarna warm houden in thermosflessen. Om er daarna mee te afwassen, schoonmaken en thee te zetten.
Later wil ik een eenvoudige gootsteen maken met een klein pompje zodat ik een-soort-van kraan kan nabootsen.

verwarmingEen yurt verwarm je met een houtkachel die vaak in het midden van de yurt staat. Helaas zijn de meeste houtkachels totaal niet duurzaam, maar ik moet eerst meer geld sparen voordat ik een duurzaam model kan kopen. (bijvoorbeeld een rocketstove) De yurt heeft een dikke laag vilt in de wanden waardoor het er binnen een uurtje iets van 22 graden wordt.
De komende tijd ga ik uitzoeken welke houtsoort het meest duurzaam is en een lesje houthakken bij mijn vader volgen.

permacultuur tuin
voedselDe komende tijd zal ik alvast wat groente/kruiden in potten gaan kweken op het balkon van mijn ouders zodat ik meteen wat eetbaars rondom mijn yurt heb staan.
Bij Frijlan krijgen we een grote gezamelijke permacultuurmoestuin. Daarnaast heeft iedereen een eigen tuintje naast zijn yurt om voedsel te verbouwen. Ook hebben we voor het eerste jaar een samenwerking met een biologische boer uit de buurt die groente voor ons gaat telen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarnaast doe ik mijn boodschappen biologisch, met zo min mogelijk plastic verpakkingen en zo lokaal/Nederlands mogelijk.

tweedehandsDe spullen die ik de komende tijd moet aanschaffen zullen zoveel mogelijk tweedehands zijn. Alleen als het echt niet anders kan koop ik het nieuw en dan zo ecologisch mogelijk. Ik ben op zoek naar een grote tweedehands bakfiets zodat ik ook veel materialen gratis van de straat kan meenemen.
Verder wil ik zo min mogelijk plastic in m’n yurt en probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken van hout wat ik in het bos vind. (kledingrekjes/hangers, planken)

terugnaardebasisWat voor mij het belangrijkste is in deze manier van leven is dat je weer terug gaat naar de bron, je hebt direct contact met datgene wat je dagelijks nodig hebt.
Doordat je je huis verwarmd met hout zie je opeens hoeveel hout er dan eigenlijk doorheen gaat, of dat je je laptop niet kunt opladen omdat er al dagen geen zon is. Er is schaarste waardoor je je bewust wordt van de luxe van elektriciteit, warmte, water. In een normaal huis druk je op één knop en denk je er verder niet over na.
Je bent veel meer bezig met je basisbehoeften: voeding, warmte, licht, sociale contacten, lichaamsbeweging, gezondheid.

Hebben jullie nog zelfvoorzienende tips? Qua handigheden? Producten? 

14 REACTIES
 • Denise
  Beantwoorden

  Wij wonen ook redelijk back to basic, als ik anderen moet geloven..voor ons is het gewoon een levensstijl 🙂 wij hebben ook allemaal besparende trucjes en ik hou van onze houtkachel..

 • Dani
  Beantwoorden

  Als warm-water-bron zou je kunnen denken aan een campingdouche: een zwarte zak die je vult met water en door de zon laat verwarmen. Te
  gebruiken als douche maar ook voor afwaswater of je handen of kleding
  wassen. Vast ook wel tweedehands verkrijgbaar!

 • Krol
  Beantwoorden

  Waw Marin, wat heerlijk!
  In de zomer of als het zonnig is kan je misschien buiten koken met een zonneoven, zie wikipedia:

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zonneoven
  Veel succes!

 • Inge
  Beantwoorden

  Van een jerrycan met gaatjes in de dop, een kantelbaar ophangsysteem en een touwtje naar een trap-plankje maak je een ‘tippy-tap’, geen pompje nodig voor je handenwaswater
  http://www.tippytap.org/the-tippy-tap

 • Zora
  Beantwoorden

  Marin, ik vind het zo tof!!

 • Alowieke
  Beantwoorden

  Leuke dingen heb je al voor je keuken! En je maakt lekkere dingen.

 • Alowieke
  Beantwoorden

  leuke atributen moet ik zeggen. Twee keer dingen in twee zinnen is een beetje vaag.

 • Elke
  Beantwoorden

  Ik heb een nieuw campingvuurtje sinds vlak na deze zomer, maar ik ben de naam van het merk nu kwijt. Het is iets geweldigs, eigenlijk een mini-rocket stove, je moet gewoon beetje takjes sprokkelen of kleine droge houtblokjes erin, en dan kan je eenvoudig en verbazend “snel” een maaltje koken/verwarmen. En bovendien… zit er technologie en batterij bij (allicht niet zo eco, die batterij?) met een usb-ingang, zodat je mobiel toestel kan opladen, of led-verlichtinglampje aansluiten, of whatever. Oorpsronkelijk uitgevonden voor in zogenaamde ontwikkelingslanden en dan hip westers concept bij gekomen voor kampeerders, vermarkting, zodat je hele project ook mee steunt. Toen ik het aankocht had ik in gedachten om het zelf ooit te gebruiken als ik meer off-grid zou gaan leven/wonen, vooral ‘s zomers dan (en ‘s winters koken op de kachel). Wel 1-pits slechts en niet super stabiel, doch kan je installeren als minder kampeer-gevoel indien gewenst. En er is ook aparte grill bij om op te bevestigen. En nog andere extra’s mogelijk. Voelt redelijk basic, en voor mij de perfecte combi natuur-moderne technologie. En hoe fantastisch is het niet om te kunnen kamperen zonder afhankelijk te zijn van gasflesjes om te koken, zelfs afgevallen takjes uit stadspark volstaan in principe. Sprokkelhout vind je overal wel onderweg…

 • Alowieke
  Beantwoorden

  Eelke heeft het over een mini rocketstove, begrijp ik, Ik heb een keer gekookt op een zelfgemaakte, van blikjes. Iemand van de Aardehuizen in Olst had die gemaakt, ze heeft er een paar jaar op gekookt, in haar buitenkeuken, bij haar yurt.
  Op You Tube zijn diverse uitvoeringen te zien, hele mooie gelaste, en simpele.
  https://www.youtube.com/watch?v=aWYTXgEXjJ8 Simpel
  https://www.youtube.com/watch?v=EK3BtwupePQ Mooi
  ….
  Verder dacht ik nog na over kachels. Wat is een milieuvriendelijke kachel?
  Het ligt een een hoop dingen.
  Wat voor huis heb je?
  Is je schoorsteen van steen of van ijzeren pijp? Steen blijft langer heet. Met een hete kachel is de verbranding vollediger en maak je minder rook.
  In een tiny house is weinig ruimte voor een rocketstove. In een pipowagen ook. Maar als je muren geÏsoleerd zijn volgens de bouwnorm, dan heb je maar heel weinig hout nodig. In mijn wanden zit 8 cm Doscha schapenwol isolatie. Ik heb de afgelopen vier maanden een kwart kuub naaldschorsbriketten gestookt en nog geen halve kuub hout. Mijn Salamanderkachel kan rookloos worden gestookt, als je begint met kleine takjes en spaanders, en er meteen teveel in gooit.

  Dus ja, of een kachel goed is of niet, het hangt ook af aan de omstandigheden.

 • Alowieke
  Beantwoorden

  …… als je begint met kleine takjes, en er NIET meteen veel in gooit. ….

 • Helena
  Beantwoorden

  Wij leven al jaren alleen met houtkachels en zijn helemaal blij met onze ecofan (ventilator voor op je houtkachel) voor een betere verdeling van de warmte. Verder is een kelly kettle fijn (zoals boven beschreven) voor in de zomer als je niet je houtkachel binnen wilt gebruiken voor een kopje thee of afwaswater.
  Succes Marin, leuk om je te volgen.

 • Erika
  Beantwoorden

  Ik gebruik een hooipompoen (variatie van de hooikist maar dan met schapenwol) Op mijn site staat daar info over. Super tips weer! Ik dwaal hier nog wel een poosje rond:)

 • Helene
  Beantwoorden

  Hi!

  Super tof en inspirerend dit artikel! Zelf ben ik al enige tijd zonder succes op zoek naar een handblender, heb je tips waar ik deze kan krijgen?

  Helene

 • Baloe
  Beantwoorden

  Klinkt inspirerend; volgens mij kun je nog een stuk verder gaan, en dan ook nog duurzamer. Als je een volledig overzicht wil (maar dan ook écht heel erg veel overzicht), ben je welkom bij de cursus “Zelfvoorzienend Off-grid”, daar komt alles langs maar dan erg uitgebreid, over warmte, water, energie, regenwaterfiltering, isolatie, enzovoort. Zie https://www.strohplatz.com/zelfvoorzienend-off-grid .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: