Natuurlijk leven midden in de maatschappij

Natuurlijk leven midden in de maatschappij

Bij veel van wat ik doe denk ik terug aan hoe mensen vroeger leefden en dan voornamelijk de mensen in de prehistorie: de oermens: de hele dag in beweging, één met de natuur, pure voeding en alleen stress als er een beer op je afkomt.
Nee, niet alles was beter in de oertijd maar het is voor mij wel duidelijk dat we de verbinding kwijt zijn geraakt met de natuur en met een natuurlijk leven. 
Als kind zit je nog niet vol met ongeschreven regels, je doet wat je leuk vind.
Op blote voeten lopen, met je handen eten, in bomen klimmen, niet de hele dag stilzitten op een stoel maar juist rondrennen, alleen eten als je echt honger hebt en niet op vaste tijdstippen, veel buiten zijn, met je handen in de modder wroeten, fantaseren, in het NU leven. 
 
Later worden we ‘geprogrammeerd’ om vooral volgens de regels (van anderen) te leven.
We zitten de hele dag binnen op een stoel, hebben een stijf lichaam, drinken véél koffie om de dag door te komen, eten voedsel met rare ingrediënten, we moeten de natuur inplannen in onze agenda ‘zondag: bosdag’ en we zitten tot ’s avonds laat in kunstlicht en achter schermen waardoor we slecht slapen.
Bij veel dingen denk je zelfs dat dit zo hoort: Iedereen is rond vier uur toch moe? Als je ouder wordt is het toch logisch dat je stijf wordt?
 
Mijn grootste passie is niet perse duurzaamheid maar een natuurlijk(er) leven
En dan komt al gauw duurzaamheid om de hoek kijken omdat een simpel, zelfvoorzienend leven voor mij heel natuurlijk aanvoelt. 

Anna Valdez

Het lukt mij ook nog lang niet altijd. Vooral nu ik voor even midden in de stad woon zit ik soms uren achter m’n laptop, zonder buitenlucht en beweging. Door middel van koud douchen, een stabureau, ademhalingsoefeningen, tai chi, plantaardige voeding en minder koffie probeer ik iets natuurlijker te leven. (illustratie: Anna Valdez)

Maar gelukkig weet ik dat ik over twee maanden midden in de natuur woon: ik sta met één stap buiten, ik eet uit de moestuin, ik heb alleen warmte als ik genoeg hout heb gehakt en alleen elektriciteit als de zon goed schijnt. 
 
19059449_10212134151844411_3311423440531425180_n
Hoe kun je middenin de maatschappij leven vol energie, levenslust en ‘oerkrachten’? 
Ik ga me hier het komende jaar in verdiepen en alles zelf uitproberen! 
Als je natuurlijker leeft voel je echt dat je leeft. Je zit vol energie, je bent blij, leeft met de seizoenen en met de natuur en stress komt veel minder voor.

Het resultaat zal een online cursus worden met veel informatie, verschillende methodes, tips, fotografie en opdrachten.

Als je je e-mailadres hieronder invult krijg je (in 2019) een mailtje als de cursus online staat!


 
Dit jaar werk ik eveneens aan een online Wildplukcursus. Misschien handiger om de ‘natuurlijk leven cursus’ een jaar uit te stellen, maar van beide krijg ik zoveel energie om er mee bezig te zijn en ze passen ook goed bij elkaar. 
 
Als je nog aanvullende onderwerpen hebt op onderstaande lijst hoor ik ze graag!
 
Groene Avonturen - Marin 2

Onderwerpen die aan bod zullen komen:
 
 • Natuurlijke voeding 
  Het gezicht achter je voedsel kennen, voeding eten die je lichaam kent en waar je energiek, blij en gezond door wordt, alleen eten wanneer je honger hebt, veel water drinken, plantaardige voeding, weten wat er in de natuur eetbaar is)groene-avonturen-vroeg-opstaan
 • Natuurlijk slapen
  Slapen wanneer je moe bent (incl. powernap overdag), ’s avonds geen kunstmatig licht of apparaten, zo min mogelijk cafeïne en geen cafeïne na 12.00 ’s middags, zo donker mogelijk slapen en wakker worden wanneer het licht wordt. 
 • Natuurlijk leven
  Natuurlijke kleding, woning, inrichting, verzorgingsspullen etc. Gif/chemie en elektromagnetische straling zo min mogelijk toelaten in je levenMG_0725
 • Natuurlijk bewegen
  ‘Zitten is het nieuwe roken’: een stabureau, natuurlijk sporten, veel wandelen, tuinieren/klussen. Veel op blote voeten lopen in de natuur en ‘barefoot’ schoenen dragen.
 • Verbinding met de natuur
  Door een moestuin, wandelen in het bos, planten in je kamer. En vooral aandacht voor de natuurlijke omgeving. 
 • Ademen
  Diep ademen en ademhalingsoefeningen waardoor je veel meer energie krijgt.
 • De natuurlijke apotheek
  Weten welke geneeskrachtige planten je kunt gebruiken ter voorkoming en behandeling
 • Luisteren naar je lichaam en leven zonder klok
  Eten/slapen wanneer je lichaam dit aangeeft en bepaalde activiteiten doen omdat je er zin in hebt, niet omdat de klok dat aangeeft. Je intuïtie volgen en niet teveel naar je gedachten in je hoofd luisteren
 • Natuurlijk genezen
  Door geneeskrachtige planten, energiewerk, voeding en meditatie/veranderen van gedachten
 • Natuurlijk werken
  Stressvermindering, stabureau, buiten wandelen, tai chi en ademhalingsoefeningen, werken in blokken, tijdmanagement en meditatie

  schermafbeelding-2016-11-09-om-09-41-27

 • De (oer)kracht van kou

 • Overig 
  Squatty potty, eten met je handen, in bomen klimmen, spelen, natuurlijk zien (zonder bril)
5 REACTIES
 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Zucht……… geweldig!
  Wij hebben hier alleen een pc en geen social media, geen appjes…gelukkig, maar wel rust!

 • Lotte
  Beantwoorden

  Leuk idee die cursus! Mijn nekharen gaan alleen wel lichtelijk overeind staan omdat er staat vermijdt chemie en elektromagnetische straling. Alles is namelijk chemie omdat alles bestaat uit stoffen met een chemische samenstelling. Elektromagnetische straling is ook het licht van de zon en de warmte die jij zelf uitstraalt, dus dat vermijden is ronduit onmogelijk. Ik snap natuurlijk ook wel dat dat niet de dingen zijn waarop je doelt.

 • marjolijn
  Beantwoorden

  Heerlijk, Marin, om te lezen hoe jij dit doet, Het inspireert me om ook meer zo te gaan leven. dank je.

 • Natascha
  Beantwoorden

  Hier word ik blij van, ik kan niet wachten tot de cursus uitkomt!

 • Jacqueline Kramer
  Beantwoorden

  Heerlijk om zo te kunnen leven, ik zou heel graag ook zelfvoorzienend willen leven. Helaas blijft het bij een moestuintje en wat fruitbomen en struiken. Wie weet….ooit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: