
De eetbare Eikel – Uitleg en recepten
Nederland staat vol met eiken, wat er op neer komt dat Nederland eigenlijk vol ligt met gratis voeding.
Want wist je dat je van eikeltjes glutenvrij meel kan maken? Van een bittere eikel tot een heel lekker koekje! In deze blogpost leer je meer over de eik, hoe je het beste de tannine uit de eikeltjes kan spoelen en wat je met het meel en de grutten kunt maken.










Als je een klein gaatje in de eikeltjes ziet kun je ze laten liggen, dan was een beestje (vaak een kever) je voor.

Ook kun je ze eerst pellen en dan drogen in een dehydrator, in een oven op +- 60 graden of in de zon (maar of die fel genoeg is in de herfst?) Op deze manier blijven de eikels erg lang goed.


Maar probeer het vooral zelf uit. Volgens mij kan je beide methodes voor van alles gebruiken.

Methode 4: Leg de eikeltjesgruis in een kom met water en verschoon het water een paar keer per dag. Als het water helder is zijn de eikels klaar, dit kan een paar dagen duren.
Methode 5: Gebruik een theedoek waarin je de eikelmeel giet. Leg het in een vergiet of hang het aan de kraan. Vul de theedoek met water en ‘kneed’ het meel. Blijf dit doen totdat het water helder wordt. Dit duurt zo’n 30 minuten.
Meestal laat ik de eikels een nacht weken in een kom water en gebruik daarna methode 5.

Hier zie je hoe traditionele volkeren eikels verwerken.


De natte eikelmeel/stukjes blijven een paar dagen in de koelkast goed. Wil je het langer bewaren dan zal je het moeten drogen.

Zelf eet ik grotendeels plantaardig, de onderstaande recepten zijn dat niet allemaal. (omdat het eten van eikels nog niet zo bekend is)
-
Strooi ze over een salade
-
Gebruik in een saladedressing.
-
Voeg toe aan je smoothie
-
Voeg eikelgrutten toe aan je gekookte ontbijtgranen of gebruik de eikelgrutten als je gekookte ontbijtgranen
-
Gebruik ze in een vega burger
-
Overal waar je glutenvrij meel voor gebruikt, daar kun je eikeltjesmeel voor gebruiken
-
Ook kun je in een recept waar (tarwe/spelt) meel in gaat 1/3 vervangen voor eikeltjesmeel.

http://www.stemderbomen.nl/pages/mainpages/genezende-bomen.htm
Heb je ervaring met het eten van eikeltjes? Of tips, recepten, meer informatie?
5 REACTIES
Hi Marijn!
Wat een leuke en informatieve post, dank daarvoor!
Wij hebben hier op het land super veel eikeltjes, maar dan van de kurkeik.
Zijn deze ook eetbaar en op dezelfde manier te verwerken?
Wil het graag even zeker weten! Onze eikeltjes zijn ook meer groen dan bruin lijkt het.
Hoor het graag als je hier iets over weet!
Groetjes,
Iris
Boeiende informatie! Ergens wel geruststellend te weten dat je al je voeding direct uit de natuur kunt halen. Leuk trouwens dat je in Dwingeloo bent! Dat is onze favoriete vakantiebestemming. Ik herken de plekken op je foto’s. Juist het Dwingelderveld vanaf Dwingeloo is zo mooi. De natuur is daar ruig en wild. Echt oer! Vanaf de andere kant, Ruinen, is een prachtig bezoekerscentrum (heb je vast al ontdekt). Daarvandaan loopt een fietspad dwars over de hei. Het is een bijzondere ervaring om daar midden op de hei een poos stil te staan. Ik wens je heel veel geluk daar!
Ik heb een huis gekocht met rondom eiken. Hollandse eiken en Amerikaanse eiken. De Hollandse geven elk jaar eikeltjes, de Amerikaanse om de paar jaar. Nu dus. Met als resultaat een enorme berg eikeltjes van de Amerikaanse eik. Kun je die ook eten? We komen nl om in die dingen. Heb ze zelfs op Marktplaats gezet, maar niemand reageert. Jammer
Ook ik lees graag nog uw antwoorden op bovenstaande vragen!
Graag wil ik zoals Alec hierboven de antwoorden zien. Dank jewel Marijn voor deze interessante informatie