Wonen in een yurt – veel informatie en tips

Wonen in een yurt – veel informatie en tips

In 2018 woonde ik zo’n zes maanden in een yurt op Frijlân.
Zes maanden van ontdekken, genieten en af en toe ook zeker afzien. (yurt + storm = !!)
De afgelopen tijd kreeg ik veel mailtjes van mensen die graag in een yurt willen wonen.
Deze informatie heb ik allemaal bij elkaar verzameld en deel ik in deze blogpost graag met jullie.
Voor mij was het in het begin zo overweldigend met alles waar ik rekening mee moest houden en moest kopen dat ik zo’n overzicht heel fijn had gevonden. 

Woon je in een yurt en heb je tips en op- of aanmerkingen, zet ze vooral onder de blogpost of mail ze naar mij, dan verwerk ik ze in deze post. 


Wil je het er een keer met me over hebben? Loop dan mee met een wildplukwandeling, voor- of achteraf kan ik dan nog met je over het wonen in een yurt kletsen 🙂

Groene Avonturen-4
Yurt foto's-17
Yurt foto's-13
Yurt foto's-23
de voordelen
 • Je woont op de grond, geaard
 • Één stap en je bent buiten
 • Je hoort de natuur om je heen (vogelconcerten)
 • De natuur rondom de yurt is vaak groter dan de yurt zelf
 • Natuurlijke manier van verwarmen met de houtkachel
 • Je staat meer in contact met de natuur
 • De yurt heeft een bijzondere serene sfeer door de ronde vorm
 • De yurt is makkelijk te verhuizen en binnen een halve dag staat je huis weer
 • Je hebt voor niet al te veel geld (het begint bij €2000) je eigen huis
 • Je kunt vrij eenvoudig een yurt aanpassen en er zelf dingen voor maken
 • Je kunt een yurt ook 100% zelf maken
 • Bijzondere uitstraling waardoor ‘ie ook makkelijker op een stukje land van iemand mag staan dan bijvoorbeeld een caravan
 • Je hebt een echt houtje touwtje huis: dakstokken, houten frame, stukken vilt, een katoenen binnenhoes, een buitendoek, een urgh, een deur en een dakwiel. Veel hout en natuurlijke materialen en nauwelijks metaal/plastic.
Yurt foto's-20
Yurt foto's-14
de nadelen
 • De elementen komen soms wel heel dichtbij tijdens een storm of harde regen.
 • Je kunt niet makkelijk een paar weken weg, omdat je de houtkachel ook in de zomer elke week wel even moet stoken. Ook als het stormt moet je de yurt goed in de gaten houden, een zorgenkindje dus.
 • Voor het Nederlandse klimaat is ‘ie niet heel geschikt, hij wordt snel vochtig/klam. Daardoor moet je dus vaak stoken en goed ventileren.
 • De meeste yurts hebben geen ramen, dit kan wel maar hier betaal je meer voor.
 • Als het regent hoor je het heel hard, soms heel lekker, maar soms ook onrustig. Ik kon er vaak niet zo goed door uitrusten. 
 • Muizen/ratten weten een yurt altijd te vinden, een kat is bijna een pré.
 • Het is één ruimte, dit kan heel fijn zijn maar als je met anderen samen woont zit je altijd in dezelfde ruimte.
 • Er is binnen weinig ruimte voor een douche/wc 
 • Een yurt is gebouwd om nomadisch te wonen en moet daarom elk jaar een keer worden afgebroken voor een onderhoudsbeurt en om alles te luchten. 
wonen in een yurt - MARIN
een plek vinden


Hartstikke leuk, zo’n yurt, maar waar kun je hem neerzetten? Dit heeft soms wel wat voeten in de aarde. 
Wat mij heeft geholpen? Een visualisatiebord. Ik zocht een foto van een yurt op internet voor een visualisatiebord, de eerste foto die ik vond had een bordje ‘Marin’ naast de deur! Hier heb ik mezelf ingeknipt en elke dag naar gekeken en me echt voorgesteld dat ik er al woonde. Op dat moment had ik nog geen yurt, geen geld en geen plek. 
De hele dag door heb ik mezelf ‘ingeprent’ dat ik heel snel een plek zou gaan vinden. Verder heb ik oproepjes op Facebook gezet in verschillende ecologische groepen en op mijn eigen Facebook. Binnen een maand kon ik geld lenen, kocht ik een goedkope yurt en vond ik een plek. Wat je aandacht geeft groeit. 

Wel is het belangrijk om goed duidelijk te hebben wat je wil. Wil je rust en ruimte? Wil je samen met anderen een project runnen? Waar gaat het je om? Hoeveel tijd heb je? Doordat ik dit zelf niet goed had bedacht heb ik uiteindelijk maar een half jaar op Frijlân gewoond omdat het een te groot project voor mij was en ik andere prioriteiten bleek te hebben.


Waar kun je wonen:

 • Je kunt wonen op iemands terrein (boer, familielid of eigen terrein). Soms kan dit in ruil voor terreinonderhoud/moestuinwerkzaamheden waardoor je er gratis staat.
 • Je kunt op een camping wonen, op sommige campings kan dat het hele jaar (legalisatielijst) op de meeste campings kan dit alleen een half jaar. Je zou eventueel de andere helft van het jaar op huizen kunnen passen of gaan reizen.
 • Je kunt je aansluiten bij een ecovillage/woongemeenschap, zie het ecodorpennetwerk
Netwerk vergroten

De meeste mensen die in een yurt wonen hebben via via een plekje gekregen. Hiervoor is je netwerk erg belangrijk. Maar hoe vergroot je je netwerk? 

 • Je zou kunnen vrijwilligen op plekken die veel land hebben om eens te polsen of je daar kunt gaan wonen.
 • Door je kenbaar te maken in het ‘groene’ circuit van Nederland krijg je een steeds groter netwerk die je zou kunnen helpen aan een plek. Wordt vrijwilliger op festivals, doe mee aan workshops, wordt vrijwilliger in een permacultuurtuin etc. 
 • Je kunt gaan bloggen over de stappen naar anders wonen. Er zijn zoveel mensen die anders willen leven, die vinden het heel interessant om dit te lezen. En zo krijg je een groter publiek, zodat het waarschijnlijker is dat je een plek vind.
Briefadres

via juniperdeschildpad.nl
“Je kunt je inschrijven op een ‘briefadres’; alle officiële post van de overheid gaat daar naar toe en ook je andere post kun je daar naar toe laten sturen. De persoon die op dat briefadres woont moet samen met jou naar de betreffende gemeente; samen vul je daar een formulier in die door beide wordt ondertekend. Vanaf dat moment is die persoon er voor verantwoordelijk dat alle officiële post bij jou terecht komt, maar dat briefadres wordt niet hoger aangeslagen voor welke belasting dan ook omdat de overheid weet dat je niet op dat adres woont.”

Groene Avonturen-9
Yurt foto's-5
Groene Avonturen-4
38470880_1924731194493273_7349972469878358016_n
Zelfvoorzienend leven
 • Stroom: Op sommige plekken kun je alleen staan als je helemaal zelfvoorzienend gaat leven omdat er geen water en stroom is. In de winter is dit best pittig omdat je dan vrij veel zonnepanelen en een goede opslag nodig hebt om nog genoeg stroom te hebben. Als ik weer in een yurt zou wonen zou ik (als dat mogelijk is) kiezen voor een plek waar wel stroom is, als back-up voor in de winter. Ook zou je kunnen investeren in een windmolen.
  Als je stroom van je zonnepaneel hebt kun je je laptop opladen, lampen aan hebben en bijvoorbeeld een eenvoudige staafmixer gebruiken. Grotere apparaten gebruiken vaak teveel stroom.
   Zelf had ik in het begin nog geen stroom en had ik ‘s avonds kaarsen aan.
 • Badkamer: Een compost-wc kun je vrij gemakkelijk maken. Een plasemmer voor ’s nachts is uitermate handig. Douchen kan in de zomer in meertjes/rivier in de buurt, met een zwarte zak water in de zon of met een teiltje in je yurt. Op sommige plekken kun je douchen en/of naar de wc bij diegene waar je op het land woont. 
 • Water: Op de meeste plekken is er wel een wateraansluiting, zo kun je met je jerrycan naar het tappunt om water te halen. Geen wateraansluiting? Dan moet je een regenwater systeem maken, met watertonnen en een goede waterzuivering. De Berkey waterfilters zijn erg goed.
 • Koken: Dit kan op gaspitten met een gasfles, op je houtkachel of als je een buitenkeuken maakt op een eventuele rocketstove. 

 • Koelkast/vriezer: Een beetje luxe (koelkast/vriezer) en een kleine keukenmachine vind ik zelf best fijn. Maar je kunt ook prima zonder. Een gat in de grond als koelkast, een vijzel als keukenmachine en zoveel mogelijk vers koken met moestuin/wilde groente zodat je geen opslag nodig hebt. Een kleine koelkast is met genoeg zonnepanelen te doen. 

Op het stukje land waar je woont is het handig om genoeg plek te hebben voor:

 • Een compostwc en eventuele douche
 • Houtopslag
 • Eventuele buitenkeuken
 • Opslag fiets
 • Moestuin/kruidentuin
Yurt foto's-19
Koelkast voorbeeld-11
31206203_1851338768499183_3393054104057020416_n
Yurt foto's-14
tips
 • Maak een gootje om je yurt heen voor de afwatering. 
 • Zet je yurt op een terp: een houten platform of op een grote, hoge cirkel zand (die je egaliseert). Als je gebruik maakt van zand, maak hem dan een stuk breder dan je yurt.
 • De opening is vaak naar zuid-oosten (dan heb je de meeste zon aan de voorkant)
 • Zet je yurt niet onder de bomen, dan vallen alle bladeren erop en is de yurt sneller gaar.
 • Zet je yurt op een plek waar ‘ie goed droog kan worden: zon en wind is belangrijk.
 • Als de weersvoorspelling goed is, open dan de urgh (dakdoek) en open aan de onderkant het doek zodat het goed kan ventileren. 
 • Creëer een windkering voor heftige stormen.
 • Zet de yurt voor de eerste keer op met een professionele yurtopbouwer. Dit kost ongeveer €150, hiervoor krijg je veel tips en dan staat je yurt super strak. Hoe vind je iemand? Doe een oproepje via deze facebook groep
 • Voordat je een yurt aanschaft, kijk of je een tijdje op een kan passen, bijvoorbeeld via deze Facebook groep. Of eventueel een keer via airbnb, daar staan ook veel yurts op. (vooral via google te vinden: airbnb + yurt + regio)
 • Help een paar keer met het opzetten en afbreken van een yurt. Hoe vaker je het doet, hoe beter het in je vingers zit. Veel camping eigenaren zetten hun yurt weer in de lente op en vinden het handig als ze hulp hebben
 • Opbouwen met een professional duurt zo’n 2-3 uur. Afbreken kan binnen een uurtje. Als je het zelf doet kan het zomaar een hele dag duren.
 • Stormbanden aanschaffen zodat je yurt niet aan de loop gaat tijdens een dikke storm.
 • Zet de deur van de yurt een beetje schuin naar binnen.
 • Hier staan nog meer tips op: juniperendeschildpad
kachel


Via juniper en de schildpad

“Voor een lange levensduur van de yurt raden we aan om de kachel zo vaak mogelijk te stoken, liefst elke dag en anders om de dag. Reden daarvoor is dat we in West-Europa een bijzonder vochtig klimaat hebben (hoge luchtvochtigheid) en het is belangrijk om het vocht de yurt ‘uit te stoken’. Doe je dat niet, dan blijven hout en doeken vochtig en gaat het schimmelen; niet goed voor het materiaal en niet goed voor de gezondheid. Dit geldt het hele jaar door, in alle seizoenen. Je voelt snel genoeg of alle spullen in de yurt vochtig/klam zijn en ook schimmel kan je (bijna) niet ontgaan.”

Goedkope kachel 
Zelf had ik een €100 Wildo kacheltje via Sietsy Army Goods , deze werkte prima maar was totaal niet duurzaam. 

 • Op je kachel kun je een kachel ventilator plaatsen die de warmte door je yurt verplaats.

Rocketstove
Als je iets meer geld hebt kun je een rocketstove laten bouwen door rocketstove.nl, ook bouwt Vat & Vlam gave verplaatsbare rocket stoves. (kachel/kookplaats/oven) die je ook buiten kunt gebruiken.
Een rocketstove is de meest duurzame manier van hout stoken.

Groene Avonturen - yurt opzetten-2
vloer


via juniper en de schildpad: 

1. Plastic als ondergrond en daarop (project)tapijt of kleden: het kan goed zijn om de grond waar de yurt komt te staan ca. 10 cm op te hogen; doorsnee van deze ‘terp’ minimaal één meter groter dan de doorsnee van de yurt. In plaats daarvan (of daarbij) een greppel rond de yurt graven met een afvoerkanaaltje naar een lager gelegen punt.
Ook kun je de muren van de yurt op het plastic plaatsen of op stenen/halve stoeptegels, zodat de voetjes van de muren niet zo makkelijk gaan rotten.

2. Houten vloer waarop de yurt komt te staan; zorg ervoor dat doorsnee ca. 5 cm groter is dan doorsnee yurt en dat vloer is voorzien van opstaande rand aan de buitenkant zodat de muren er niet kunnen afglijden. Tevens belangrijk dat vloer is geïsoleerd omdat je anders koude voeten krijgt

Yurt foto's-12
Groene Avonturen - yurt opzetten-3
Groene Avonturen-6
Yurt foto's-25
yurt kopen

Ik heb een tweedehands yurt gekocht voor €1900. Dit was een 5 muurs yurt van 5,8 meter (+- 25 m2) die de vorige eigenaren nieuw voor €3100 op yurts.be hadden gekocht. 
Daar kwam voor mij nog bij: Roze doek wassen (€40), nieuwe touwen (+- €100) regendoek (€500) , doorzichtige urgh laten maken (€175), Wildo kachel (€100), zwart landbouw zeil (€170) en het vervoer. (aanhangwagen: groot met huif)
En dan de inrichting + ‘zelfvoorzienende dingen’: gasflessen, gasfornuis, jerrycan, zonnepanelen, accu’s, omvormer. 

Yurt foto's-10
inspiratie

Mensen die in een yurt wonen

Overig


Informatie/netwerk:

Heb je meer tips of dingen die in deze blogpost verwerkt kunnen? Zet ze dan hieronder of stuur me een mailtje.

4 REACTIES
 • Marian B.
  Beantwoorden

  Hallo die Marin, wat leuk om weer terug te komen op je site, na een tijdje en je stappen te volgen, over je avonturen te lezen en wat je aanreikt als nuttige tips en weetjes, omtrent zelf-onderhoudend leven. Gefeliciteerd, met de yurt waarin je nu woont.
  Nadat ik bijna 5 jaar in Engeland heb gewoond en de cultuur heb kunnen proeven,
  plus de natuur heb genoten in Devon, waar heel veel ongerepte natuur is en ruimte, ben ik op een punt gekomen dat de cultuur verschillen tussen Engeland en Nederland wel heel groot blijken te zijn. En gezien ik nog steeds mijn huis aanhoud in Utrecht, in een groen buurtje, met een weiland en riviertje achter het huis, groeit het plan om terug te gaan en de vertrouwde plek weer op te zoeken waar ik 25 jaar woonde, voordat ik naar Engeland vertrok.

  Als voorbereiding op de sprong overzee, werkte ik in 2012 in alternatieve gemeenschappen in Engeland en in een bouwproject Stro aan de Waal, als vrijwilliger, bij het bouwen van een strobaal woning. De ervaringen in Engeland waren ook super nuttig, wat bouwen aan een natuurlijke woning betreft en ervaren hoe dat voelt.
  Ik vond die communes via de Britse site Diggers&Dreamers.

  De drang om op avontuur te gaan en een woonplek te vinden in Hollandse natuur en rust, blijft me in alertheid houden om te gaan wonen in een ecodorp of op een weiland van een boer die het goed vindt als ik er mijn yurt neerzet.
  Betaal jij huur voor de plek waar je nu bent, Marin?

  De oude contacten die ik onderhield, voordat ik uit Nederland vertrok, zoals met de Omslag, met Wilde Weelde tuinlui en ecodorpen in Nederland, plus Aardehuis Deventer, dat is er allemaal nog van voor de tijd dat ik besloot naar Engeland te gaan, wat op 1 juli 2015 een feit werd. Hoe weinig wist ik van de leefcultuur en mentaliteit, toen!

  En hoe weinig kon ik vermoeden dat er een Referendum zou komen, juni 2016, om te stemmen voor lidmaatschap van de EU! En als klap op de vuurpeil, het religieus fanatisme rondom het Klimaat Verandering rapport, wat de verdeeldheid nog groter maakt in een bevolking die nog immer geprogrammeerd wordt door een klasse-systeem, wat bevriezing met zich meebrengt waar dooi gretig wacht op nieuwe bewegingen en scheutjes-groei. En drank en drugs doen daar een schepje bovenop.

  De trammelant in Engeland is niet van de lucht, rondom Brexit, nieuwe verkiezingen en desastreuze effecten van bezuinigingen. Dakloosheid en kinder-armoe neemt hard toe.

  Wat het heel lastig maakt om geestverwanten te vinden, is het feit dat veel Britten zich snel een oor laten aannaaien en zich niet goed informeren omtrent de grotere verbanden. Eten, drinken, een inkomen verdienen om in comfort te kunnen leven, plus de juiste relaties hebben om e.e.a. voor elkaar te krijgen (de groei in corruptie als de overlevings-stress hard toeslaat gaat hard).

  .Een innerlijk leven en zelfstandig denken is veel lastiger te vinden hier dan in Nederland. Wat hoog op het prioriteiten lijstje staat zijn drank en drugs, een vrij fanatieke nieuwe religie met de naam Klimaatverandering en een neiging om zich als een oester terug te trekken in de schelp die met een harde klap dicht gaat. Bij confrontatie. Kritiek? Nou… nee.

  Daarbij voeden kinderen hier hun kinderen op. De jongere generaties zijn hopeloos verdwaald in verwend gedrag, materieel gewin en het vinden van een baan die eerst kritisch bekeken wordt op hoeveel status je er mee verdient in de ogen van anderen, als je die accepteert. Je eigen weg kiezen, voor jezelf denken, dat is flink weggezakt hier.

  Temidden van geschreeuw dat buitenlanders en vluchtelingen op moeten rotten, is er een hoop werk voor wie wil werken, in de bouw en in fabrieken,. Arbeidsbureaus zijn zo georganiseerd dat ze geen weet hebben van hoe de verwende apen aan te pakken die werk weigeren en van de bijstand leven plus toeslagen van allerlei aard ontvangen. Drugshandel is een lucratieve bezigheid op die manier. En confrontatie schijnt taboe te zijn binnen overheidsinstanties. Wel een hoop regelgeving die duidelijk de wet van klasse verdeling gehoorzaamt, dat dan weer wel. Gek volk, die Engelsen, en dat vinden ze zelf ook, ha!

  Nou ja, ik ga hier niet een hele tirade afsteken omtrent de kommer en kwel in Engeland, waar ik nu verblijf. Nog eventjes. Het nieuwe avontuur wat wacht is een lange pauze van Engeland, terug in mijn huuske, in een land waar luitjes hun huis en tuin onderhouden, de straten goed onderhouden zijn en de levenstandaard veel hoger dan hier.

  Al is het in Nederland ook niet allemaal koek en ei, wel heb ik door vergelijkend onderzoek, levend in Engeland voor bijna 5 jaar, een mening gevormd. Ik geloof werkelijk dat hoe een mens en een volk leeft, wat je ziet aan woonomstandigheden en zorg ervoor, dat dat een afspiegeling is van de aard van het beestje en het effect daarvan op de samenleving als geheel en de gemeenschap waar je deel van uitmaakt, hetzij in een dorp of een stadsbuurt.

  Mijn Friese bloed klopt levendig als ik denk aan een plekje in het Noorden van Nederland, om een nieuw begin te maken met wonen in een zoveel mogelijke natuurlijke omgeving en een huis dat ademt. Levend in een levend huis en al mijn creatieve talenten ten volle tot uitdrukking brengen. Ik maak tekeningen van landschappen en die laatste komen ook in vilt tot uiting. Bovendien ben ik tuinvrouw en kan mijn eigen groente verbouwen en kippen houden.

  Ik wens je veel plezier in jouw levende huis, Marin! Zometeen ga ik dat ecodorpje bij Leeuwarden eens nader bekijken, online.

 • Jaimy
  Beantwoorden

  Hi!
  Super fijn jouw website. Mijn vriend en ik gaan in een Yurt wonen en vroegen ons af hoe jij aan jouw transparante urg bent gekomen. Veel liefs, Jaim

 • Erik
  Beantwoorden

  Hoi!
  Mijn dochter doet biodynamische landbouw en wil na haar opleiding zelf een lapje landbouwgrond kopen en er zelfvoorzienend gaan leven in een Yurt. Is dat mogelijk in NL of is dat per gemeente verschillend?

  Grtjs Erik Murre

 • Ilyas
  Beantwoorden

  Beste

  Graag zou in de toekomst in een Yurt willen wonen , heeft u tips waar ik er goedkoop een kan vinden?

  De prijsklasse ligt hoog en hoop dat u me verder kan helpen
  mvg
  Ilyas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: