
10 dagen Primitief overleven met Bosbeweging – leren van…
Eind mei leefde ik tien dagen lang zoals we duizenden jaren hebben geleefd en sommige stammen nog steeds leven: in en van de natuur.
In deze blogpost vertel ik over de voordelen van leven in een stam, een natuurlijk ritme opbouwen, je zintuigen afstoffen, dieren eten, moeder aarde eren en wat ik na afloop heb veranderd in m’n leven.
Zelf heb ik een enorme passie en nieuwsgierigheid naar deze natuurlijke manier van leven. De primitief overleven cursus van Bosbeweging staat daardoor al tijden op m’n dit-wil-ik-doen lijstje. Bosbeweging geeft verschillende cursussen waarin natuurverbinding en natuurlijke ambachten centraal staan.
We zitten nog maar 0,0056% sinds het ontstaan van de homo sapiens in het technologische tijdperk. (zo’n 170 jaar) en 0,001% in het digitale tijdperk (zo’n 30 jaar) (Als ik het goed heb uitgerekend)
Daarom vind ik het best logisch dat ik het gevoel heb dat meer ‘oer’ leven (natuur, handwerk, zelfvoorzienend en samen met anderen leven) veel natuurlijk voor ons als mens is: dat is namelijk hoe we al duizenden jaren hebben geleefd.
Zoals Bosbeweging zegt:
We leren cursisten de verschillende aspecten van overleven met de natuur. We werken aan fysieke en mentale vaardigheden die eeuwenlang de basis van ons bestaan hebben hebben gevormd. Wij zijn bezig met vaardigheden waardoor je alles om je heen leert gebruiken. Door in de groep samen te werken ontdek je dat de mens gemaakt is voor samenwerken. We vertellen verhalen die raken en eeuwenoude kennis doorgeven.
Ons kamp bestaat uit een kampvuur, een grote tent met in het midden een vuur en een keuken.

Op school moet je overal goed in zijn, in een stam heeft iedereen een specialiteit, de vaardigheden die je minder beheerst worden opgevangen door de anderen.

Wat voor ons niet als afzien voelt, zou voor een persoon die nooit in de natuur komt misschien enorm heftig kunnen zijn.


De ‘moderne’ wereld en je agenda zijn ver weg.



Tijdens de cursus gebruiken we vaak dierlijke materialen, materiaal wat bij de visboer of wildslager in de prullenbak beland. Ook eten we gans, muis en vis. Een hele ervaring na zes jaar geen vlees te hebben gegeten! Ik merk al wel snel: mijn lichaam en geest zijn blijer mét plantaardige voeding.
Het geven kun je doen door middel van bijvoorbeeld permacultuurtuinen, voedselbossen en herstellende landbouw.


geschreven voor het afsluitingsritueel van de cursus

Lang met iets bezig zijn, wie doet dat nog? Snel, sneller, snelst moet het gaan.
De komende tijd zou ik graag zoveel mogelijk ambachten/vaardigheden willen leren: manden weven, een wollen trui van a tot z leren maken (schaap knippen, wol spinnen, breien, wol met planten verven), minimalistische schoenen en een drum maken, meer leren over wecken/inmaken, wilgentenenmandjes vlechten en vele andere dingen.
4 REACTIES
Hey Marin!
Super leuk om te lezen en zeker leuk om een beeld er van te krijgen via de foto’s.
Ik leef nu al een tijdje in het bos in mijn tentje op een NTKC, en ik herken heel veel van wat jij zegt.
Juist het (zo goed als) 24/7 buiten zijn, de gang van het bos voelen, de geluiden, geeft heel veel rust en zit je minder in je hoofd. En het internet is maar een gecreëerde wereld buiten de wereld en het is heerlijk om daar nauwelijks mee bezig te zijn!
Veel succes met je kamer; dat wordt vast heel leuk.
Liefs, Zora
Leuk om te lezen Marin!
Wat een mooie weg bewandel je toch, Marin. Het klinkt zo logisch en vanzelfsprekend om dicht bij de natuur te leven, maar dat is het helemaal niet (meer). Het vergt in deze tijd veel moed en doorzettingsvermogen om natuurlijk te leven. En jij doet het! Stapje voor stapje. Ik vind je een held <3
Hi Marin
Mooi blog heb je geschreven over ‘onze’ avonturen bij Primitief Overleven. Heel herkenbaar en leuk om terug te zien/lezen!
Dank! Het ga je goed.
Groene groet
Bas