Een ode aan onkruid

Een ode aan onkruid

Mijn leven draait om onkruid. Als ik door een moestuin wandel kijk ik liever naar het onkruid dan naar de desbetreffende groente die erin groeit.

“Wat is onkruid? Een plant waarvan het nut nog niet is ontdekt.”

 


Alle groentes die we nu eten waren ooit wild. In de loop van de tijd zijn deze aangepast en veranderd. In de wilde planten zitten nog de plantenstoffen (fytonutriënten) die o-zo belangrijk zijn voor ons lichaam.

 zevenblad
Met oerogen kijk ik naar de, door vele mensen, niet gewenste planten. Als je goed kijkt ontdek je dan dat het overal om je heen gonst van het leven. De wilde kruiden proberen zelfs tussen de tegels in de stad door te breken om er een groen paradijs van te maken. 

Want onkruid gaat en staat in vrijheid en doet wat het zelf wil. 


Stap 7 - Papier maken - Groene avonturen

Als je je verdiept in de onkruiden in je eigen tuin kom je tot de ontdekking dat ze je voedsel, zeep, touw, papier, gier, verf, shampoo, veldboeketten en medicijnen geven.

Ook zijn het waard-, dracht- en indicatorplanten, bodembedekkers en helpen ze de bodem luchtig te maken of te zuiveren.

En daarom voer ik geen oorlog meer met ‘onkruiden’ maar zie ik ze als mijn vrienden. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geen tuin? Overal om je heen groeit onkruid. Je buren of een boer in de buurt vinden het vast niet erg als je helpt wieden. En zo kom je gratis aan plantaardige verf om je t-shirt te verven, Japanse duizendknoop als taartvulling, kweekgraswortels voor een medicijn tegen blaasklachten, de berenklauwzaden als lokale kardemom, de klimop als wasmiddel en de wortels van de brandnetel voor glanzend-haar-conditioner.

En zo kan, als je die oerbril opzet, onkruid een mooie aanvulling, of zelfs dé hoofdmoot, in je leven worden.

Deze column verscheen in het Permacultuur Magazine / nummer 15 – 2019

2 REACTIES
 • Leonoor
  Beantwoorden

  Mijn moeder is net 18 mei 2019 overleden door chemische middelen, medicijnen een drama n een wonder omdat ik samen met mijn husigenote mijn moeder door hele vel ellende heen heb kunne helpen, dor aandacht, liefde, en heel veel bloemen die we voor haar plukten elke keer dat we mochten komen, helaas nog maar drie dagen drie uur. We zijn enorm tegengewerkt door artsen, verpleging, directie, mijn vader, broer en zus. Een een broer en een zus waren al overleden in 2016 en 2017 door alle famaceutische spanningen. We mochten mijn moeder geen sappen meer uit de blender geven, ze kreeg 100 pillen per week en had steeds minde eetlust.

  Mijn moeder hield van de natuur en leerde mij veel bloemennamen. Zij zei onkruid bestaat niet, straatkruid noemde ze de bloemen in har buurt die werden weggespoten door de gemeente, ze belde dan en makte foto’s van voor en na het spuiten. Het heeft allemaal bijgedragen dat er nu minder gemaaid en weggespoten wordt. Wild kruid is een mooie naam en daar heb ik van gemaakt: gewild kruid. 13 augustus is er een hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, een klacht tegen de sog arts (specialist ouderengeneeskunde) met als klacht: medicijnvegiftiging. Er is een mooi in memoriam over mijn moeder geschreven na een interview met mij en mijn huisgenoten in AD Haagsche Courant door Nicolette van der Werff: Janneke op d bres voor de natuur. https://www.ad.nl/den-haag/janneke-had-niet-alleen-oog-voor-milieu-en-wereldvrede-maar-ook-voor-de-kleine-dingen~aa1d44bb/

  1. Leonoor
   Beantwoorden

   Ik heb de typefoutjes van mijn reactie eruit gehaald en kleine verbeteringen aangebracht, het leest zo beter:

   Mijn moeder is 18 mei 2019 overleden door chemische middelen, medicijnen een drama en een wonder omdat ik samen met mijn huisgenote Marthe mijn moeder door heel veel ellende heen heb kunnen helpen, door aandacht, liefde, en heel veel bloemen die we voor haar plukten elke keer dat we mochten komen, helaas nog maar drie dagen drie uur. We zijn enorm tegengewerkt door artsen, verpleging, directie, mijn vader, broer en zus. Een broer en een zus waren al overleden in 2016 en 2017 door alle farmaceutische spanningen. We mochten mijn moeder geen sappen meer uit de blender geven, ze kreeg 100 pillen per week en had steeds minder eetlust.

   Mijn moeder hield van de natuur en leerde mij veel bloemennamen. Zij zei onkruid bestaat niet, straatkruid noemde ze de bloemen in haar buurt die werden weggespoten door de gemeente, ze belde dan en maakte foto’s van voor en na het spuiten. Het heeft allemaal bijgedragen dat er nu minder gemaaid en weggespoten wordt. Wild kruid is een mooie naam en daar heb ik van gemaakt: gewild kruid.

   13 augustus is er een hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, een klacht tegen de sog arts (specialist ouderen geneeskunde) met als klacht: medicijnvergiftiging. Er is een mooi in memoriam over mijn moeder geschreven na een interview met mij en mijn huisgenoten in AD Haagsche Courant door Nicolette van der Werff: Op de bres voor de natuur. https://www.ad.nl/den-haag/janneke-had-niet-alleen-oog-voor-milieu-en-wereldvrede-maar-ook-voor-de-kleine-dingen~aa1d44bb/ Helaas moet je eerst door cookies heen om het artikel over mijn moeder te kunnen lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: