Blog

Blog

natuurlijk leven

de Wilde School

In 2021 komt er een nieuwe website online: ‘de Wilde School’, een website over ‘verzamelen’.⁣⁣⁣

Het zal een online en misschien offline centrum gaan worden die verloren oerkennis weer naar de mens brengt. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Aan de ene kant is het een zo volledig mogelijk naslagwerk met alle Nederlandse ‘wilde’ planten/bomen die je ergens voor kunt gebruiken, met informatie over deze plant.⁣⁣⁣

Read more “de Wilde School”
Geen categorie

10 dagen Primitief overleven met Bosbeweging – leren van…

Eind mei leefde ik tien dagen lang zoals we duizenden jaren hebben geleefd en sommige stammen nog steeds leven: in en van de natuur.

In deze blogpost vertel ik over de voordelen van leven in een stam, een natuurlijk ritme opbouwen, je zintuigen afstoffen, dieren eten, moeder aarde eren en wat ik na afloop heb veranderd in m’n leven.

Zelf heb ik een enorme passie en nieuwsgierigheid naar deze natuurlijke manier van leven. De primitief overleven cursus van Bosbeweging staat daardoor al tijden op m’n dit-wil-ik-doen lijstje. Bosbeweging geeft verschillende cursussen waarin natuurverbinding en natuurlijke ambachten centraal staan.

We zitten nog maar 0,0056% sinds het ontstaan van de homo sapiens in het technologische tijdperk. (zo’n 170 jaar) en 0,001% in het digitale tijdperk (zo’n 30 jaar) (Als ik het goed heb uitgerekend) 

Daarom vind ik het best logisch dat ik het gevoel heb dat meer ‘oer’ leven (natuur, handwerk, zelfvoorzienend en samen met anderen leven) veel natuurlijk voor ons als mens is: dat is namelijk hoe we al duizenden jaren hebben geleefd. 

Zoals Bosbeweging zegt:
We leren cursisten de verschillende aspecten van overleven met de natuur. We werken aan fysieke en mentale vaardigheden die eeuwenlang de basis van ons bestaan hebben hebben gevormd. Wij zijn bezig met vaardigheden waardoor je alles om je heen leert gebruiken. Door in de groep samen te werken ontdek je dat de mens gemaakt is voor samenwerken. We vertellen verhalen die raken en eeuwenoude kennis doorgeven. 

(Deze blogpost bevat 1900 woorden en je doet er ongeveer 7 minuten over om ‘m te lezen. Je kunt natuurlijk ook alleen foto’s bekijken, die zijn door verschillende mede-cursisten gemaakt. Als je op de foto klikt zie je de foto groot en met soms een uitleg)

Read more “10 dagen Primitief overleven met Bosbeweging – leren van de natuur”

inspiratie

Wonen in een yurt – veel informatie en tips

 Vorig jaar woonde ik zo’n zes maanden in een yurt op Frijlân.
Zes maanden van ontdekken, genieten en af en toe ook zeker afzien. (yurt + storm = !!)
De afgelopen tijd kreeg ik veel mailtjes van mensen die graag in een yurt willen wonen.
Deze informatie heb ik allemaal bij elkaar verzameld en deel ik in deze blogpost graag met jullie.
Voor mij was het in het begin zo overweldigend met alles waar ik rekening mee moest houden en moest kopen dat ik zo’n overzicht heel fijn had gevonden. 
Nu ik op twee hoog op de Biotoop woon (waar ik helemaal op m’n plek ben) mis ik alleen het yurt leven wel. Want die natuur is zo heerlijk dichtbij in een yurt.  Één stap uit de deur en je bent buiten. Het zou zomaar kunnen dat ik over een tijdje toch weer in een yurt (of pipowagen/tiny house) ga wonen.
Woon je in een yurt en heb je tips en op- of aanmerkingen, zet ze vooral onder de blogpost of mail ze naar mij, dan verwerk ik ze in deze post. 

Groene Avonturen-4
Yurt foto's-17
Yurt foto's-13
Yurt foto's-23

de voordelen

 • Je woont op de grond, geaard
 • Één stap en je bent buiten
 • Je hoort de natuur om je heen (vogelconcerten)
 • De natuur rondom de yurt is vaak groter dan de yurt zelf
 • Natuurlijke manier van verwarmen met de houtkachel
 • Je staat meer in contact met de natuur
 • De yurt heeft een bijzondere serene sfeer door de ronde vorm
 • De yurt is makkelijk te verhuizen en binnen een halve dag staat je huis weer
 • Je hebt voor niet al te veel geld (het begint bij €2000) je eigen huis
 • Je kunt vrij eenvoudig een yurt aanpassen en er zelf dingen voor maken
 • Je kunt een yurt ook 100% zelf maken
 • Bijzondere uitstraling waardoor ‘ie ook makkelijker op een stukje land van iemand mag staan dan bijvoorbeeld een caravan
 • Je hebt een echt houtje touwtje huis: dakstokken, houten frame, stukken vilt, een katoenen binnenhoes, een buitendoek, een urgh, een deur en een dakwiel. Veel hout en natuurlijke materialen en nauwelijks metaal/plastic.

Yurt foto's-20
Yurt foto's-14

de nadelen

 • De elementen komen soms wel heel dichtbij tijdens een storm of harde regen.
 • Je kunt niet makkelijk een paar weken weg, omdat je de houtkachel ook in de zomer elke week wel even moet stoken. Ook als het stormt moet je de yurt goed in de gaten houden, een zorgenkindje dus.
 • Voor het Nederlandse klimaat is ‘ie niet heel geschikt, hij wordt snel vochtig/klam. Daardoor moet je dus vaak stoken en goed ventileren.
 • De meeste yurts hebben geen ramen, dit kan wel maar hier betaal je meer voor.
 • Als het regent hoor je het heel hard, soms heel lekker, maar soms ook onrustig. Ik kon er vaak niet zo goed door uitrusten. 
 • Muizen/ratten weten een yurt altijd te vinden, een kat is bijna een pré.
 • Het is één ruimte, dit kan heel fijn zijn maar als je met anderen samen woont zit je altijd in dezelfde ruimte.
 • Er is binnen weinig ruimte voor een douche/wc 
 • Een yurt is gebouwd om nomadisch te wonen en moet daarom elk jaar een keer worden afgebroken voor een onderhoudsbeurt en om alles te luchten. 

wonen in een yurt - MARIN

een plek vinden
Hartstikke leuk, zo’n yurt, maar waar kun je hem neerzetten? Dit heeft soms wel wat voeten in de aarde. 
Wat mij heeft geholpen? Een visualisatiebord. Ik zocht een foto van een yurt op internet voor een visualisatiebord, de eerste foto die ik vond had een bordje ‘Marin’ naast de deur! Hier heb ik mezelf ingeknipt en elke dag naar gekeken en me echt voorgesteld dat ik er al woonde. Op dat moment had ik nog geen yurt, geen geld en geen plek. 
De hele dag door heb ik mezelf ‘ingeprent’ dat ik heel snel een plek zou gaan vinden. Verder heb ik oproepjes op Facebook gezet in verschillende ecologische groepen en op mijn eigen Facebook. Binnen een maand kon ik geld lenen, kocht ik een goedkope yurt en vond ik een plek. Wat je aandacht geeft groeit. 

Wel is het belangrijk om goed duidelijk te hebben wat je wil. Wil je rust en ruimte? Wil je samen met anderen een project runnen? Waar gaat het je om? Hoeveel tijd heb je? Doordat ik dit zelf niet goed had bedacht heb ik uiteindelijk maar een half jaar op Frijlân gewoond omdat het een te groot project voor mij was en ik andere prioriteiten bleek te hebben.


Waar kun je wonen:

 • Je kunt wonen op iemands terrein (boer, familielid of eigen terrein). Soms kan dit in ruil voor terreinonderhoud/moestuinwerkzaamheden waardoor je er gratis staat.
 • Je kunt op een camping wonen, op sommige campings kan dat het hele jaar (legalisatielijst) op de meeste campings kan dit alleen een half jaar. Je zou eventueel de andere helft van het jaar op huizen kunnen passen of gaan reizen.
 • Je kunt je aansluiten bij een ecovillage/woongemeenschap, zie het ecodorpennetwerk

Netwerk vergroten

De meeste mensen die in een yurt wonen hebben via via een plekje gekregen. Hiervoor is je netwerk erg belangrijk. Maar hoe vergroot je je netwerk? 

 • Je zou kunnen vrijwilligen op plekken die veel land hebben om eens te polsen of je daar kunt gaan wonen.
 • Door je kenbaar te maken in het ‘groene’ circuit van Nederland krijg je een steeds groter netwerk die je zou kunnen helpen aan een plek. Wordt vrijwilliger op festivals, doe mee aan workshops, wordt vrijwilliger in een permacultuurtuin etc. 
 • Je kunt gaan bloggen over de stappen naar anders wonen. Er zijn zoveel mensen die anders willen leven, die vinden het heel interessant om dit te lezen. En zo krijg je een groter publiek, zodat het waarschijnlijker is dat je een plek vind.
Briefadres
“Je kunt je inschrijven op een ‘briefadres’; alle officiële post van de overheid gaat daar naar toe en ook je andere post kun je daar naar toe laten sturen. De persoon die op dat briefadres woont moet samen met jou naar de betreffende gemeente; samen vul je daar een formulier in die door beide wordt ondertekend. Vanaf dat moment is die persoon er voor verantwoordelijk dat alle officiële post bij jou terecht komt, maar dat briefadres wordt niet hoger aangeslagen voor welke belasting dan ook omdat de overheid weet dat je niet op dat adres woont.”
 
Groene Avonturen-9
Yurt foto's-5
Groene Avonturen-4
38470880_1924731194493273_7349972469878358016_n

 

zelfvoorzienend
 • Stroom: Op sommige plekken kun je alleen staan als je helemaal zelfvoorzienend gaat leven omdat er geen water en stroom is. In de winter is dit best pittig omdat je dan vrij veel zonnepanelen en een goede opslag nodig hebt om nog genoeg stroom te hebben. Als ik weer in een yurt zou wonen zou ik (als dat mogelijk is) kiezen voor een plek waar wel stroom is, als back-up voor in de winter. Ook zou je kunnen investeren in een windmolen.
  Als je stroom van je zonnepaneel hebt kun je je laptop opladen, lampen aan hebben en bijvoorbeeld een eenvoudige staafmixer gebruiken. Grotere apparaten gebruiken vaak teveel stroom.
   Zelf had ik in het begin nog geen stroom en had ik ‘s avonds kaarsen aan.
 • Badkamer: Een compost-wc kun je vrij gemakkelijk maken. Een plasemmer voor ’s nachts is uitermate handig. Douchen kan in de zomer in meertjes/rivier in de buurt, met een zwarte zak water in de zon of met een teiltje in je yurt. Op sommige plekken kun je douchen en/of naar de wc bij diegene waar je op het land woont. 
 • Water: Op de meeste plekken is er wel een wateraansluiting, zo kun je met je jerrycan naar het tappunt om water te halen. Geen wateraansluiting? Dan moet je een regenwater systeem maken, met watertonnen en een goede waterzuivering. De Berkey waterfilters zijn erg goed.
 • Koken: Dit kan op gaspitten met een gasfles, op je houtkachel of als je een buitenkeuken maakt op een eventuele rocketstove. 
 • Koelkast/vriezer: Een beetje luxe (koelkast/vriezer) en een kleine keukenmachine vind ik zelf best fijn. Maar je kunt ook prima zonder. Een gat in de grond als koelkast, een vijzel als keukenmachine en zoveel mogelijk vers koken met moestuin/wilde groente zodat je geen opslag nodig hebt. Een kleine koelkast is met genoeg zonnepanelen te doen. 

Op het stukje land waar je woont is het handig om genoeg plek te hebben voor:

 • Een compostwc en eventuele douche
 • Houtopslag
 • Eventuele buitenkeuken
 • Opslag fiets
 • Moestuin/kruidentuin

Yurt foto's-19
Koelkast voorbeeld-11
31206203_1851338768499183_3393054104057020416_n
Yurt foto's-14

 
tips

 • Maak een gootje om je yurt heen voor de afwatering. 
 • Zet je yurt op een terp: een houten platform of op een grote, hoge cirkel zand (die je egaliseert). Als je gebruik maakt van zand, maak hem dan een stuk breder dan je yurt.
 • De opening is vaak naar zuid-oosten (dan heb je de meeste zon aan de voorkant)
 • Zet je yurt niet onder de bomen, dan vallen alle bladeren erop en is de yurt sneller gaar.
 • Zet je yurt op een plek waar ‘ie goed droog kan worden: zon en wind is belangrijk.
 • Als de weersvoorspelling goed is, open dan de urgh (dakdoek) en open aan de onderkant het doek zodat het goed kan ventileren. 
 • Creëer een windkering voor heftige stormen.
 • Zet de yurt voor de eerste keer op met een professionele yurtopbouwer. Dit kost ongeveer €150, hiervoor krijg je veel tips en dan staat je yurt super strak. Hoe vind je iemand? Doe een oproepje via deze facebook groep
 • Voordat je een yurt aanschaft, kijk of je een tijdje op een kan passen, bijvoorbeeld via deze Facebook groep. Of eventueel een keer via airbnb, daar staan ook veel yurts op. (vooral via google te vinden: airbnb + yurt + regio)
 • Help een paar keer met het opzetten en afbreken van een yurt. Hoe vaker je het doet, hoe beter het in je vingers zit. Veel camping eigenaren zetten hun yurt weer in de lente op en vinden het handig als ze hulp hebben
 • Opbouwen met een professional duurt zo’n 2-3 uur. Afbreken kan binnen een uurtje. Als je het zelf doet kan het zomaar een hele dag duren.
 • Stormbanden aanschaffen zodat je yurt niet aan de loop gaat tijdens een dikke storm.
 • Zet de deur van de yurt een beetje schuin naar binnen.
 • Hier staan nog meer tips op: juniperendeschildpad

kachel
Via juniper en de schildpad

“Voor een lange levensduur van de yurt raden we aan om de kachel zo vaak mogelijk te stoken, liefst elke dag en anders om de dag. Reden daarvoor is dat we in West-Europa een bijzonder vochtig klimaat hebben (hoge luchtvochtigheid) en het is belangrijk om het vocht de yurt ‘uit te stoken’. Doe je dat niet, dan blijven hout en doeken vochtig en gaat het schimmelen; niet goed voor het materiaal en niet goed voor de gezondheid. Dit geldt het hele jaar door, in alle seizoenen. Je voelt snel genoeg of alle spullen in de yurt vochtig/klam zijn en ook schimmel kan je (bijna) niet ontgaan.”

Goedkope kachel 
Zelf had ik een €100 Wildo kacheltje via Sietsy Army Goods , deze werkte prima maar was totaal niet duurzaam. 

 • Op je kachel kun je een kachel ventilator plaatsen die de warmte door je yurt verplaats.

Rocketstove
Als je iets meer geld hebt kun je een rocketstove laten bouwen door rocketstove.nl, ook bouwt Vat & Vlam gave verplaatsbare rocket stoves. (kachel/kookplaats/oven) die je ook buiten kunt gebruiken.
Een rocketstove is de meest duurzame manier van hout stoken.

Groene Avonturen - yurt opzetten-2
vloervia juniper en de schildpad: 

1. Plastic als ondergrond en daarop (project)tapijt of kleden: het kan goed zijn om de grond waar de yurt komt te staan ca. 10 cm op te hogen; doorsnee van deze ‘terp’ minimaal één meter groter dan de doorsnee van de yurt. In plaats daarvan (of daarbij) een greppel rond de yurt graven met een afvoerkanaaltje naar een lager gelegen punt.
Ook kun je de muren van de yurt op het plastic plaatsen of op stenen/halve stoeptegels, zodat de voetjes van de muren niet zo makkelijk gaan rotten.

2. Houten vloer waarop de yurt komt te staan; zorg ervoor dat doorsnee ca. 5 cm groter is dan doorsnee yurt en dat vloer is voorzien van opstaande rand aan de buitenkant zodat de muren er niet kunnen afglijden. Tevens belangrijk dat vloer is geïsoleerd omdat je anders koude voeten krijgt

Yurt foto's-12
Groene Avonturen - yurt opzetten-3
Groene Avonturen-6
Yurt foto's-25

 
yurt kopen

Ik heb een tweedehands yurt gekocht voor €1900. Dit was een 5 muurs yurt van 5,8 meter (+- 25 m2) die de vorige eigenaren nieuw voor €3100 op yurts.be hadden gekocht. 
Daar kwam voor mij nog bij: Roze doek wassen (€40), nieuwe touwen (+- €100) regendoek (€500) , doorzichtige urgh laten maken (€175), Wildo kachel (€100), zwart landbouw zeil (€170) en het vervoer. (aanhangwagen: groot met huif)
En dan de inrichting + ‘zelfvoorzienende dingen’: gasflessen, gasfornuis, jerrycan, zonnepanelen, accu’s, omvormer. 

Yurt foto's-10

inspiratie

Mensen die in een yurt wonen

Overig


Informatie/netwerk:

Heb je meer tips of dingen die in deze blogpost verwerkt kunnen? Zet ze dan hieronder of stuur me een mailtje.

dagboek

De avonturen van 2018 – Terug- en vooruitblik #metmarinweetjehetmaarnooit

Phoeh!
Een terugblik op het jaar 2018.
Er is het afgelopen jaar/anderhalf jaar zoveel gebeurd dat deze korte tijd voelt als jaaaaa-ren.
Dit jaar woonde ik op een zelfvoorzienende boerderij in België, in een yurt op Frijlân, bij m’n ouders, paste ik op een huis in Dwingeloo en vanaf januari woon ik in… (dat lees je in deze blogpost).
Ik gaf wildplukwandelingen aan zo’n 300 mensen en gaf voor het eerst kookworkshops.
Wat ik dit jaar allemaal heb meegemaakt en wat ik heb geleerd lees je in deze blogpost. 

Read more “De avonturen van 2018 – Terug- en vooruitblik #metmarinweetjehetmaarnooit”

bewustwording

Natuurlijk leren / Kruidencursus / Thuisonderwijs

Vroeger nam ik genoegen met een zesje op school. Geschiedenis, aardrijkskunde, Nederlands… het deed me allemaal niks. Ik leerde net genoeg om een voldoende te halen en was dan dik tevreden. (m’n ouders iets minder)
15 jaar later ben ik opeens van ‘s ochtends tot ‘s avonds met ‘leren’ bezig, zonder dat het hoeft.
Natuurlijk leren, hoe kun je dat principe op jezelf of kinderen toepassen?

Read more “Natuurlijk leren / Kruidencursus / Thuisonderwijs”

DIY

DIY: Koelkast zonder stroom – Off the grid

Een koelkast maken.
Vol trots laat ik iedereen die ook maar een beetje in de buurt van m’n koelkaste loopt voelen hoe koud m’n komkommer is. HIJ DOET HET.

Ik droomde al een paar jaar over het maken van een off the grid koelkast. Zo leuk om dit eindelijk eens uit te proberen! Je kunt de koelkast gebruiken als je zelfvoorzienend wil leven, maar ook als je een grote moestuin hebt en je oogst wil bewaren. Oude vrieskisten ingraven is ook een mooi idee voor biologische boeren die anders de hele dag verschillende koelkasten aan hebben staan.

In dit artikel laat ik twee verschillende manieren van een off the grid koelkast zien.

Read more “DIY: Koelkast zonder stroom – Off the grid”

bewustwording

Natuurlijk leven midden in de maatschappij

Bij veel van wat ik doe denk ik terug aan hoe mensen vroeger leefden en dan voornamelijk de mensen in de prehistorie: de oermens: de hele dag in beweging, één met de natuur, pure voeding en alleen stress als er een beer op je afkomt.
Nee, niet alles was beter in de oertijd maar het is voor mij wel duidelijk dat we de verbinding kwijt zijn geraakt met de natuur en met een natuurlijk leven.  Read more “Natuurlijk leven midden in de maatschappij”
bewustwording

Zelfvoorzienend leven – de voorbereidingen

Jarenlang droom ik er al over om zelfvoorzienend te leven. Ik streef er naar om een zo klein mogelijke voetafdruk te hebben, maar als je in een ‘normaal’ huis leeft is dat soms vrij ingewikkeld. Vanaf mei woon ik op Frijlan, waar we geheel off the grid zijn. We kunnen ons eigen (drink)water oppompen maar zijn niet aangesloten op het riool en hebben geen elektriciteitsnetwerk.
Dus komt het er de komende tijd op aan, zelfvoorzienend leven in de praktijk. Hoe zal het zijn? Zal ik het nog steeds leuk vinden?
In deze blogpost neem ik je mee met de voorbereidingen. Want hoe kun je off the grid koken, douchen of je laptop opladen?

Read more “Zelfvoorzienend leven – de voorbereidingen”