DIY: Koelkast zonder stroom – Off the grid

DIY: Koelkast zonder stroom – Off the grid

Een koelkast maken.
Vol trots laat ik iedereen die ook maar een beetje in de buurt van m’n koelkaste loopt voelen hoe koud m’n komkommer is. HIJ DOET HET.

Ik droomde al een paar jaar over het maken van een off the grid koelkast. Zo leuk om dit eindelijk eens uit te proberen! Je kunt de koelkast gebruiken als je zelfvoorzienend wil leven, maar ook als je een grote moestuin hebt en je oogst wil bewaren. Oude vrieskisten ingraven is ook een mooi idee voor biologische boeren die anders de hele dag verschillende koelkasten aan hebben staan.

In dit artikel laat ik twee verschillende manieren van een off the grid koelkast zien.


Zelf combineer ik deze twee technieken, maar nu ik voor dit artikel onderzoek heb gedaan ben ik er achter gekomen dat je ze het beste afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken.
De ‘Pot-in-a-pot’ manier kun je het beste bovengronds gebruiken omdat de pot dan het beste kan verdampen. Waarschijnlijk is het daardoor nu vrij vochtig in mijn koelkastje.

De twee manieren:

Koelkast voorbeeld-11
pot in a pot
De pot-in-a-pot werkt met verdamping.
De effectiviteit van verdampingskoeling varieert door de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroom. In sommige koelkasten is zelfs 4 graden gemeten. De potten moeten in een droge, geventileerde ruimte worden geplaatst zodat het water effectief naar buiten kan verdampen.

Pot-in-pot_cooler
Er is bewijsmateriaal dat 2500 v. Chr. de Egyptenaren al door verdampingskoeling hun eten en water koel hielden. Heden ten dage: In Afrika wordt deze manier veel toegepast, maar ook in Spanje en India.

hoe maak je1. Je gebruikt twee terracotta potten, de een is groter dan de andere. Aan de bovenkant moet er ongeveer een 3-4 cm rand zitten.
2.De gaten maak je dicht met waterdicht (duc)tape
3. Je vult de grootste pot met een laag zand, zodat de kleine pot ongeveer even hoog wordt als de grote pot. Je zet de kleine pot in de grote en vult de randen op met zand, af en toe goed aandrukken, er past meer zand in dan je denkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Nu kun je er liters water in gieten, niet te snel, het duurt even voordat ‘ie al het water heeft opgenomen. Op een gegeven moment wordt ook de terracotta pot nat en kan er geen water meer bij het zand.

5. Je kunt de potten het beste op een grote ijzeren standaard plaatsen, hierdoor kan de lucht eronder stromen en het koelproces ondersteunen. Maar zonder kan ook prima

Koelkast voorbeeld-10
6. Als laatste leg je op de kleinste pot een op maat gemaakte, vochtige theedoek

Koelkast voorbeeld-12
Et voila, je eigen off the grid koelkast!
Bedenk wel, het is een bijna levend object, die één of twee keer per dag water en een vochtige theedoek nodig heeft om te blijven leven (= koelen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

grond koelkast
Een halve meter onder de grond is het altijd rond de twaalf graden, dit gegeven kun je mooi gebruiken als je een koelkast maakt. Het leuke is, er is nauwelijks een stappenplan voor nodig: je graaft een gat, stopt er bijvoorbeeld een terracotta pot in en klaar is je koelkast!

Freezer-Root-Cellar
* Dit kun je ook doen met een oude vriezer, op internet staan goede stappenplannen. Het is namelijk noodzakelijk dat je de koelvloeistof er uithaalt en deze niet in de grond laat lekken. Perfect voor moestuin-oogst!
(foto: google)

the-groundfridge-7-600x336
grondinloopkast
Wat me heel tof lijkt om ooit te maken is, nee geen inloopkledingkast, maar een inloop(koel)kast!
Perfect voor een zelfvoorzienend bestaan waarin je héél veel voorraadpotten hebt.
Eigenlijk werkt het net als een kelder, maar ziet het er iets cooler uit en kun je hem op je land/tuin maken.

bevindingen
Ik gebruik ‘m nu een maand, waar ik achter ben gekomen:

* Zet je ‘pot-in-a-pot’ onder een afdakje, zodat je geen regenoverlast hebt.
Doordat ik ‘m per ongeluk op het laagste punt in heb gegraven heb ik er een greppel omheen gegraven die ik eventueel kan laten afwateren naar de sloot. Ook ligt er een plankje op tegen de regen.
* De wind blaast m’n vochtige theedoek weg, oplossing: een plankje tot de helft die ‘m op z’n plek houdt. Hierdoor kan er alleen minder vocht weg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Binnenin is het zeer koud! Alleen wel vrij vochtig. Hierdoor zijn er al een paar groenten beschimmeld. Ik bewaar de groente nu in een plastic zak en wikkel ze in een theedoek.
* Doordat ik ‘m in heb gegraven blijft het zand redelijk vochtig en hoef ik ‘m niet twee keer per dag water te geven.
* Qua beestjes valt het heel erg mee! Er zijn nog geen muizen op visite geweest en alleen heel af en toe vind ik een klein beetje in de koelkast.

Binnenkort ga ik twee koelkasten maken, 1 op de ‘pot-in-een-pot’ manier, de andere graaf ik in.
Zodat ik ze beide kan uittesten, en één koelkast voor fermenteer experimenten kan gebruiken en de andere voor groente.

Meer lezen?:
https://inhabitat.com/diy-building-a-root-cellar-from-recycled-materials/
http://environmentalbiomarkers.co.uk/wp-content/uploads/2013/03/pot_refrigerator_Reference.pdf
http://www.appropedia.org/images/3/37/ClayTech.pdf

Hebben jullie zelf een off the grid koelkast? Hoe bevalt het? Nog tips?

4 REACTIES
 • Iwan
  Beantwoorden

  Ik wens jullie veel succes, tof artikel!

 • Erika
  Beantwoorden

  Wat een gave website met veel nuttige info. Die zet ik bij de favorieten!

 • Zora de Ruig
  Beantwoorden

  Hey Marin! Echt super tof van de koelkast en al je inspirerende verhalen op Frylân. Liefs, Zora

 • Rob
  Beantwoorden

  Ik heb een grote koelbox ingegraven als koelkast. Onderin is het bijna een halve meter diep en hij staat altjid in de schaduw. Dat het binnenin altijd 12 graden is, is helaas niet waar. Ik heb er een thermometer inliggen: bij 30 graden is het er 20 graden en afgelopen winter toen het flink vroor, was het er nipt boven nul. Als het ruim 20 tot 25 graden is, is het in de koelbox zo’n 16 à 18 graden.

  Misschien is het koeler binnen als hij in vochtige grond staat. Die van mij staat afwisseld deels of geheel in droge grond (het regent alleen aan de voorkant nat).

  Ik heb wel eens een gat van een meter gegraven met een thermometer erin om te vergelijken. Dat heb ik toen een paar weken gedaan in de zomer en de temperatuur was altijd hetzelfde als in mijn koelbox op bijna een halve meter diepte.

  Door de temperatuurschommelingen is het heel vochtig binnenin. Ik moet ‘s zomers regelmatig de wanden afvegen en plasjes opdweilen. s’Winters is dat veel minder.

  Toch ben ik er wel blij mee. Het is er koeler dan buiten en als je bijv. een waterfles erin bewaart, smaakt dat toch best lekker koud. De meeste spullen blijven ook langer goed, vooral als het niet al te warm weer is. Daarnaast kan ongedierte er niet bij. In de winter werkt ie bijna even goed als een gewone koelkast alleen is het soms nog net wat kouder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: